Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

L’aliança contra la pobresa

|

- Publicitat -

És significativament  positiu que  en els  darrers  temps s’hagi pogut articular, a Catalunya, una veritable  aliança contra la  pobresa. Aquesta  aliança  s’articula en el projecte Lliures, com un fons econòmic de  solidaritat per finançar arreu del país iniciatives de transformació social. Aquesta autèntica unió social, amb  molta  sensibilitat nacional, està  formada  per   la  Coop57, especialitzada en gestió de  recursos; ECAS, Entitats  catalanes d’acció  socials, que té molta experiència  en desenes d’entitats i Òmnium cultural, amb 55 anys  d’existència, amb molta experiència de  cohesió  social  a través  de la llengua i la cultura.

No hi ha dubte que en la societat catalana del 2016, amb totes  les  seves  contradiccions i imbuïda en un procés de transició cap un Estat propi, la  pobresa  i l’atur de llarga durada  són dues  xacres  que cal  combatre  amb determinació. Doncs bé, no pot ser  més adient  una aliança, a través  del projecte  Lliures, que tingui com a objectius principals la lluita contra la pobresa, les desigualtats i l’exclusió social. En aquests  moments, en ple  segle XXI, cap  país  no pot ser lliure si no ho és la seva gent. D’aquesta manera, l’aliança contra la pobresa pretén treballar en xarxa en projectes  contra la coresponsabilitat, la qual cosa  es  tradueix  en  accions  concretes  com, per  exemple,  la Cooperativa de  treballadors  familiars de l’Hospitalet, la recuperació de la memòria històrica  de Sant Adrià del Besòs, la proposta  de sobirania energética del barri del Verdum de  Barcelona, l’apoderament  de les  dones sense  llar  a Nou Barris, la gestió comunitària de la  factoria  cultural Coma Cros de Salt, l’Escudella solidària de Girona o l’espai d’acció  col•lectiva per la dignificació rural al Baix Solsonès. De fet, l’objectiu d’aquesta  aliança  és passar  d’una cultura  contemplativa  a una  cultura  participativa.

Publicitat

En síntesi, que en moments polítics  tan decisius  per  al  futur  de la  nostra  nació  catalana és  vital  que existeixin entitats  i aliances  en  favor  de la cohesió  social, i més en un moment  que, molt  sovint es diu que  s’ha acabat la crisi, però que, malauradament, no es diu que la societat  ha canviat  molt, en el sentit que , a causa  de  les retallades i les polítiques  antisocials han comportat  greus  desequilibris  socials. Ara i aquí tenim un 28 % de taxa de pobresa, un 15% dels treballadors són pobres, gran part dels jubilats  han de passar el mes  amb 400 euros o molt  joves  que  no cotitzem   seran els pobres del futur. Davant d’aquest panorama, necessitem entitats, associacions i  aliances que facin d’esperó per tal de fer propostes  socials diàfanes  i, sobretot, per  sacsegin la ciutadania  perquè  es  mobilitzi de debò davant d’aquestes flagrants  injustícies  socials.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut