Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Alexander van der Bellen: el nou pare d’Europa

|

- Publicitat -

Europa, la democràcia, la tolerància i la justícia social han guanyat clarament a Àustria, quan tot semblava  que  s’imposaria el  candidat neofeixista,  en el país  on va néixer  Adolf  Hitler.. Alexander Van der Bellen -el candidat ecosocialista guanyador al petit país centreeuropeu dels Alps-  ha esdevingut, en certa  manera, el nou pare  polític d'Europa, tal com ho  havien estat, entre d’altres, Robert Schumann, Jean Monnet, Konrad Adenauer o  Willy Brandt.

El vell continent pateix,  però  la crisi  la provoquen els estats decadents, jacobins, agressius  i antiquats. Europa és una gran oportunitat per la pau, el progrés i la justícia redistributiva, però  amb la condició que la UE es transformi de debò, esdevingui més social i es converteixi en un comunitat de responsabilitats, amb una  presència humanista i civilitzadora fora de les seves fronteres i, alhora, que s’expressi  amb una  sola veu arreu del món. Europa -una UE completament  reestructurada- ha  de  fer  possible disposar  d’una política exterior, de diplomàcia  internacional, de defensa i de política immigratòria comuna. Europa, bressol de la democràcia, la llibertat, la justícia  social  i l’estat del benestar, ha d’agafar, d’una vegada  per  totes, el rave `per les  fulles i sortir de la seva  paràlisi,. La  situació  d’injustícies  arbitràries i de feblesa  estructural d’Europa és la causa de  l’augment alarmant dels  populismes  neototalitaris, des l’Atlàntic  als  Urals. Europa, tal com ha dit molt  bé Alex Salmond, expresident d’Escòcia, amb motiu de rebre a  Brussel•les el  premi Coppieters 2016  a la diversitat, ha de fomentar, per  damunt de tot, la pau  i el diàleg  i respectar  el  dret a  l’autodeterminació  dels pobles.

Publicitat

En síntesi, la legitimitat del nou President d’Àustria  i el seu prestigi com a personalitat política  equilibrada i humanista que ha  pogut aturar el neofeixisme  al cor  d’Europa ha de contribuir a canviar  una Europa  en què, en els  darrers  temps, la democràcia i la  justícia  social s’han degradat a marxes  forçades .

Publicitat

Opinió

Minut a Minut