Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

El cas Forcadell i Europa

|

- Publicitat -

El passat divendres 16 de desembre Carme  Forcadell, presidenta del Parlament -és a dir, la segona autoritat de  Catalunya- va haver d’anar a  declarar al TSJC per  haver defensat  la democràcia, la llibertat  i la dignitat. Ara el problema, la clau de volta és  la capacitat de resistència del poble catalana i les seves institucions democràtiques. També ens cal saber explicar -molt bé-  al vell continent  el que està  passant a casa nostra. Això  no passa en cap lloc d'Europa, excepte a Rússia, i en algun petit país poca-solta de l 'est d'Europa.  Això  no es diàleg ni res semblant: és neofranquisme pur i dur.

De  fet, amb l’actitud autoritària del Tribunal Constitucional  s’ha conclòs “l’operació diàleg” del govern espanyol. Les amenaces als presidents de la cambra legislativa i de  l’executiu són maneres de fer  molt  carpetovetòniques  que creen  gran preocupació a Europa. El procés a Carme Forcadell està provocant una autèntica alarma social a la Cambra dels Comuns britànica, i a d’altres parlaments del  vell continent. En aquest sentit, al Regne Unit, Eslovènia, Alemanya, Suïssa, Itàlia, Dinamarca, Irlanda i, fins  i tot, a l’Estat francès  es comencen a escoltar veus, molt  qualificades, tant  de l’àmbit polític,com del món del periodisme, que censuren les actituds  tancades i autoritàries del  govern espanyol contra la democràcia i  la llibertat  d’expressió.. Fins i tot, un vicepresident de la UE veu una “possible  violació”  dels drets  universals de la llibertat d’expressió el  cas  Forcadell. No hi ha dubte que en aquests moments a casa nostra vivim uns moments clau molt durs, però, alhora, molt interessants. Sembla que l’Estat espanyol, amb les seves ensulsiades anticatalanes, a través de la maquinària judicial: la piconadora judicial, ha fet saltar pels aires el principi bàsic de tota democràcia com és  la divisió  de poders, i  sembla voler exercir de catalitzador, d’accelerador del procés d'alliberament nacional i social de Catalunya. De tota manera, cal anar molt en compte. Ens hem d'enfortir molt més.  Hem de convèncer  molta més gent que encara està dubtosa.

Publicitat

En síntesi, Catalunya, més que mai,necessita la sobirania plena, la independència  amb tots els ets i uts dintre de la interdependència europea. Ens cal un país independent, sobretot, per viure millor. Per ser lliures de debò: per disposar d’una societat, una administració  i unes institucions més  justes i més  netes de corrupció. Catalunya, com a veritable nació històrica  d'Europa necessita el suport, diàfan, de tots els demòcrates  europeus. De tots el qui creuen en els principis  fundacionals  de la UE : la pau, la justícia, la llibertat, la cohesió social, la  diversitat lingüística, el progrés econòmic, respecte a la  voluntat de la ciutadania  i la veritable estabilitat  política. Catalunya només  esdevindrà un país amb més qualitat de  vida i  justícia social si pot decidir, lliurement  i democràticament,  el seu futur polític i social.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut