Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Quin Empordà volem d’aqui 20 anys ?

|

- Publicitat -

A l’entorn  de  la  xerrada/debat  del passat  8 de juny de 2017  al Centre cultural els Caputxins de  Figueres, organitzat  per  l’associació  ecologista  i mediambientalista IAEDEN, amb motiu de la commemoració del  15è  aniversari  del grup  Salvem  l’Empordà  voldria fer  les  següents  reflexions.

Aquest  ha estat   un debat  molt  interessant  i  molt  ben  organitzat, amb la intervenció  de  diferents  representants  de  sectors econòmics  i socials  de la   complexa  comarca e l’Alt  Empordà.  De fet l'Alt Empordà  és  la comarca complicada perquè, entre altres aspectes, és  la  comarca  de Catalunya amb més  municipis, un total  de  68. També és  una comarca amb una població  molt disseminada i desequilibrada, amb una capital –la ciutat de Figueres-  amb molts problemes socials,  amb una zona costanera molt  depenent del monocultiu turístic, amb excepcions, i una interior -un rere país- que ha esdevingut també una zona de segones residències amb una agricultura cada cop menys important; però  amb sectors  com la vinya i el vi, cada dia més  importants i de qualitat. I molt  eficient  com a sector  econòmic amb profunda  transformació.

Publicitat

L'Alt Empordà  ha  de  saber aconseguir el seu  millor model econòmic  i social -combinació de diversos sectors; turisme, agricultura, serveis i poca indústria. El territori és bàsic en aquesta comarca, per aquesta raó  la mobilitat sostenible i el tren convencional  adquireix una  importància  cabdal. Per altra banda l’Empordà (l’Alt Empordà) és  un territori molt geoestrategic  molt destacable : la geografia i la història  ha jugat i juga  un paper  molt preeminent. Aquest és  un territori transfronterer que  considero que ha d’aprofitar  -més i millor-   diverses estructures administratives ( encara  amb poques  competències i poc poder)  com l’Eurodistricte i l’Euuroregio. De tota manera, l’Alt Empordà s’hauria d’aprofitar  molt  més d’aquestes institucions  per tal de poder diversificar  la seva  activitat econòmica.  L'Alt Empordà  té  moltes oportunitats i possibilitats, però  a condició d’esdevtenir una economia i una població més cohesionada,  des dels diferents sectors econòmics i  socials. I en aquest punt  és on  també la mobilitat sostenible ha de jugar un paper molt considerable.  Per tot això,  per a l Alt Empordà  el tren, i – sobretot- el tren convencional  ha de jugar un paper essencial.  A l’Alt Empordà  hi ha una manca de llocs de treball estables i, alhora, de llocs de treball qualificats.  D’aquesta manera el coneixement idiomes és  essencial per a la comarca de L Alt Empordà. Seria el primer  pas  per millorar amb -més eficiencia  i amb mérs  justícia  social- aquest model  econòmic  i social de baix  nivell.

Per finalitzar, una última reflexió  de com volem que sigui l'Alt Empordà   d’aquí a  20 anys en relació amb la qüestió  bàsica  del coneixement de llengües com a primer pas per aconseguir un turisme de i una econòmica  De més  qualitat i en conseqüència  millors i més estables llocs de treball. A l 'Alt Empordà  -més que a cap altra lloc de Catalunya- es necessari que el 100%  dd la població  sàpiga perfectament català  i castellà. A més,  l’especialitat  -en relació amb la resta  territoris de Catalunya- és  que la tercera llengua en importància no és  l’anglès sinó que és  el francès.  Lògicament l’anglès  també es molt important. Altres llengües indispensables a  l’Alt Empordà  serien l'alemany i el rus  per la qüestió  del Museu Dalí.  Lògicament també existeixen moltes altres llengües, totes elles molt respectables. Cal tenir en compte que a l’ Alt Empordà  hi ha un dels índexs més importants  d Immigració no comunitària i es parlen gairebé  80 llengües  d arreu del  món.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut