Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

La llei i les impostures polítiques

|

- Publicitat -
Em sembla molt correcta i necessària la campanya iniciada per la Direcció general de turisme de la Generalitat per controlar el compliment de la Llei de Política Lingüística en aquest important sector econòmic i estratègic de casa nostra. Davant d’aquest fet tan normal ja s’ha escoltat veus i retrets en contra dels de sempre, que , amb l’excusa tramposa que cal aplicar el bilingüisme, malden per l’anorreament de la nostra llengua i el retorn al model colonial pur i dur : el monolingüisme franquista castellà . Sobre això : algú es podria imaginar que a Madrid un ciutadà no pogués ser atès en castellà, en qualsevol establiment públic d’oci o restauració, o a Paris en francès ? Per altra banda, aquestes inspeccions, legals i necessàries, s’haurien de generalitzar a la resta d’empreses i branques socioeconòmiques d’atenció al públic. Estic pensant en la sanitat pública, els serveis jurídics, el ram de les telecomunicacions o moltes d’altres institucions i sectors públics i privats – instal•lats a Catalunya- que encara, a l’any 2009, ignoren, menyspreen i discriminen la llengua catalana .

Tornant a la qüestió central de la campanya d’inspecció lingüística del sector hostaler cal indicar , cal tenir present, que en els darrers temps s’han presentat , per part dels clients i usuaris, 1500 denúncies i que , a més, aquesta és una campanya , jo diria encara massa suau; és a dir , una campanya informativa per explicar que s’ha de complir la llei . Tot això ho dic, ho esmento perquè és dramàtic , paradoxal i terriblement injust escoltar, a diverses tertúlies televisives i radiofòniques de Madrid, que allà no tenen ( ni molt menys imposen ) una política lingüística . Això és completament fals, és un argument enverinat per fer córrer , a través dels mitjans i els cenacles polítics castellanitzats , una gran impostura sociolingüística i política. Caldria tenir present i estar al corrent – i sobretot això ho haurien de saber aquells que constantment polemitzen , tant a casa nostra com a l’altiplà, que el català és la llengua vigorosa que s’imposa per la força a Catalunya – que actualment a l’Estat espanyol existeixen 155 normatives legals que obliguen a utilitzar , a servir la llengua castellana . Un exemple diàfan d’això el tenim en les receptes dels medicaments : el català és completament inexistent .

En síntesi, la veritat és que a hores d’ara, el castellà té la vida, política i social , molt blindada i, per contra, el català es troba molt afeblit i atacat ; per la qual cosa, per justícia social, per intentar posar fi a la situació d’indefensió del català a Catalunya són vitals aquestes mesures, per tal de controlar el compliment de la llei. Com en qualsevol país normal d’arreu del món .
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut