Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Brussel•les, la llengua i l’unionisme espanyolista

|

- Publicitat -
En aquests moments tan costeruts pels que travessa la societat catalana existeixen dos punts, dos elements, que a primera vista no semblarien tenir cap relació en comú, però que, paradoxalment, si la tenen. M’estic referint a la manifestació dels 10.000 a Brussel•les del passat 7 de març i a la campanya d’inspecció de l’ús del català en el sector hostaler. Doncs bé, aquestes dues qüestions, ben analitzades i enllaçades, podrien significar la clau de volta per on s’hauria d’encaminar Catalunya per tal de poder albirar un futur digne .

La interrelació, la intersecció, entre aquests dos fets: la fita històrica de l’expedició a la capital europea, com a punta de llança d’un procés de forta internacionalització política del fet nacional català, i l’aposta, del govern català, per complir la llei lingüística amb determinació en un sector en què encara es visualitza molt l’anormalitat revela que, malgrat les dificultats i la fragmentació social, la societat civil i el món polític intenten fer un esforç per dissenyar, traçar un full de ruta per tal de superar, a poc a poc i amb bona lletra, una situació de dependència colonial nefasta per a l’imaginari col•lectiu català. La censura i ridiculització de la manifestació de Brussel•les i els retrets a l’aplicació de la llei al sector turístic i de la restauració només es poden entendre d’una manera clara : com un intent de corcar la cohesió social i d’impedir que Catalunya tiri endavant amb normalitat.

Cal tenir en compte que l’unionisme espanyolista – que encara és molt potent a casa nostra – només ens portarà misèria ( econòmica i moral) i frustració . Davant d’això només hi ha una solució : més internacionalització ( econòmica i política ) i normalització de la vida quotidiana; perquè, de fet , encara no som un país normal .
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut