Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

Macron, Europa i la neocentralització “cachée”

|

- Publicitat -

El president de França, Emmanuel Macron, ha assegurat recentment -en una clara al•lusió a Catalunya- que cal “respectar les constitucions”. Preguntat per  UN eurodiputat del PSOE, en una intervenció  del  Parlament  Europeu  sobre “les regions que volen ser nous estats”, Macron ha admès que és “sensible a totes les expressions culturals” i ha afirmat que Europa “sempre” les ha reconegut. Amb tot, ha defensat també el “marc constitucional” en el qual es manifesten. La sobirania, ha dit el líder europeu, “s’expressa a nivell estatal”.

No hi ha dubte que el “macronisme”,  que  fa  la  sensació que vol liderar Europa  (malgrat  les seves febleses internes i els  seus  enfrontaments  ideològics  amb Alemanya)  al meu entendre, representa més centralisme, més jacobinisme, més polítiques antisocials i molt més neobonapartisme – amb brots autoritaris  molt subtils-.   Em sembla molt malament el que proposa Emmanuel Macron, en el sentit que els estats han de cedir sobirania a Europa (una Europa que  imposa  als seus  represntants  i  “tècnics” el  que  decideix arbitràriament  una Comissió Europea, sense cap  ñegitimitat democràtica, la qual  hauria d’estar  elegida  per  sufragi universal) però de cap manera a les “entitats inferiors” quan precisament un dels problems greus  de la UE és el dèficit democràtic, la manca de transparència i la manca  de democràcia  directa.. Macrón oblida que cal recuperar l'autèntica Europa, l'Europa dels ciutadans, dels pobles  i  de la proximitat  política. I per aquesta raó  ens caldria una autèntica descolonització interna de la UE.

Publicitat

En síntesi, l’Europa  macroniana no és  més que la  posada  al dia  d’un intent de   l’Estat francès -neocentralitzador  i  ultrajacobí- de liderar  Europa . Ara  Macron s’amaga en el centrisme i  el liberalisme amorf, per tal de fer  veure  que  vol donar  un pas endavant  a favor  de la integració  europea. Però jo només li voldria demanar, pregunmtar a Emmanuel Macron: com a President de l’Estat francès , més enllà de la literatura política i la “grandeur  francophone” si estaria disposar a cedir  sobirania  de debò  per tal  d’articular un autèntic  exèrcit  i una diplomàcia única europea. Estaria  d’acord  el Sr. Macron de cedir  la “force de frappe nucleaire”  a aquesta, tan necessaria exèrcit Europeu  totalment professional i -punta de llança- d’una estructura político/diplomàtica/militar única europea, comandada des de Brussel•les ?

Publicitat

Opinió

Minut a Minut