Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

El trencaclosques català

|

- Publicitat -
El país no va bé, aquesta és una constatació que ningú no pot rebatre. Si, però ja sé que em direu que, pel damunt dels nostres caps, patim una crisi econòmica, superestructural, pitjor que la del 29 del segle passat , que ens mortifica a tots . Això és cert, però no és menys cert que aquest crisi pròpia, aquesta crisi “indígena” de la nació catalana , va molt més enllà de la crisi econòmica internacional, és una crisi econòmica, política, social i, fins i tot, psicològica. Alguns experts consideren que, de fet, els catalans estem passant per un amargant període de Síndrome d’Estocolm .

Sigui el que sigui, un dels aspectes en què es detecta aquesta situació anòmala és en la qüestió lingüística; en aquest punt alguns diran que fa anys i panys que parlem que el català defalleix, que està en un procés de defunció com a llengua viva ; ara bé , recentment l’Institut d’Estudis Catalans, en un exhaustiu informe científic afirma que la llengua catalana corre un risc seriós de desaparèixer a les zones urbanes del País Valencià, la Catalunya del Nord i l’Alguer . L’informe alerta d’una situació especialment complicada al País Valencià, atès el volum de parlants. El treball constata un possible trencament de la transmissió de la llengua a Castelló i Alacant; a més també afegeix que a la ciutat de Barcelona la llengua pròpia avança menys que la castellana .

Per altra banda, a hores d’ara , el gran trencacloscles de la societat catalana és el binomi format pel, finançament/Estatut .En aquest aspecte clau sociopolític es pot dir, sense embuts, que l’Estat espanyol ha fet moltes trampes i, sobretot, ha sabut dividir i debilitar els partits i la societat catalana. Ara, davant d’aquest panorama, només ens resta resistir : no desmoralitzar-nos definitivament .Guanyar la unitat d’acció: la unitat cívica i vital de mínims .Cal resistir i aprendre dels greus errors del passat. Això és el que fan les societats madures i intel•ligents.
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut