Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

L’esperit cívic del 13-D i l’esdevenidor col•lectiu

|

- Publicitat -
La primera onada de consultes plurinacionals sobre la  independència de Catalunya  ( dintre de la  interdependència europea) del passat  13 de desembre només es  pot qualificar d’èxit, malgrat una participació més feble de  la desitjada. El més important  d’aquesta autèntica jornada històrica del 13-D  és que  es va consolidar un acte de normalitat  democràtica  impecablement cívic ; i que, definitivament, Catalunya va quedar situada a l’agenda internacional com un país, com un poble d’Europa que vol ser propietari del seu esdevenidor  col·lectiu .

La votació, a 165 municipis d’arreu de la geografia catalana, el passat 13 de desembre, va quedar ben reflectida en la premsa escrita, els mitjans radiofònics i audiovisuals d’arreu del planeta. Des de l’acreditat Le Monde fins el llunyà Miami Herald ; des de la pretigiosa BBC de Londres fins a l’emissora àrab internacional AlJazeera, amb seu a Dubai , als Emirats Àrabs ; mai a casa nostra tants mitjans periodístics ( i tant diferents) s’havien interessat per aquest petit país ( una nació mil·lenària , amb molta història i cultura ) del sud del continent europeu, a la riba de la Mediterrània . La internacionalització de la qüestió catalana ha avançat més d’ençà del setembre de 2009, amb el primer referendum a Arenys de Munt, que no pas en els darrers trenta  i escaig anys de democràcia constitucional. No hi ha dubte que el dret a decidir ja no té aturador, tot i que no podem caure en el cofoisme: tenim molta feina pel davant, feina de convenciment , d’explicació  cívica  que cal millorar  i afinar .Es fa necessari insisitir que vivim en un país molt plural i divers, amb grans diferències  geogràfiques, que marquen graus diferents de consciència nacional . sobre això, cal remarcar que l’èxit de les consultes no es mesura només pel grau de  participació, sinó  sobretot  per la seva capacitat  de centrar el debat polític ; és a dir, que el debat sobre el dret a decidir  s’ha situat en el centre de  la política  catalana, ja sigui per afirmar-la o per rebutjar-la .  

Ara ja està completament obert el procés, el moviment de les consultes ha guanyat la batalla de les idees.Cal seguir col·laborant en l’esforç col·lectiu, cal impregnar tots els racons de  de casa nostra d’aquest esperit cívic que ens ha donat força i cohesió social . Davant nostre tenim la segona onada de consultes , el 28 de febrer i la tercera, el 25 d’abril. Ara és el moment d’implicar-nos d’una manera més propera en aquesta revolució exemplar ( democràtica, pacífica i cívica ) que sacseja el país pels quatre punts cardinals.Ara és el moment de fer pedagogia de la veritat.D’avançar cap al futur amb fermesa i generositat, per tal de superar una crisi estructural que ens fa mal a tots . Ara, amb les eines de la democràcia i el civisme, hem de tornar a donar una lliçò de saber fer bé les coses.  A Europa i al món. El camí que ha iniciat la societat  civil s’ha de completar, i aquest només pot significar, ha de significar una millora social pel 100% dels ciutadans d’aquest país que s’anomena Catalunya . 

Publicitat

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut