Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Trens, demagògia i preus abusius

|

- Publicitat -
No s’entèn de cap de les maneres que un servei que cada cop és més deficientaugmneti de preu de forma molt abusiva. No s’entén que el millor mitjà de transport, més eficient ( energèticament parlant ) i menys contaminant, sigui el més maltractat i que disposi d’un servei d’informació lamentable.

Tot això fa referència a l’augment brutal delsbitlelts del tren convencional de Mitja distància, el qual experimetna en aquest 2010 un augment del  4% al 6%, molt per damunt de la mitjana de la inflació anual. Per altra banda, també caldria manifestar, i estar molt a l’aguait, que el traspàs de rodalies ( la rodalia de Barcelona ) i el futur traspàs dels Regionals-Mitja Distància  ( futures rodalies de Girona, Lleida , Tarragona i Catalunya Central ) a la Generalitat podria ser aprofitat, molt demagògicament , per diversos sectors populistes, reaccionaris i nacionalistes espanyols per carregar contra el govern català. Cal esmentarque aquest traspàs representa l’inici d’un procés, que hauria d’haver-se iniciat fa una pila d’anys. També s’ha de dir que el govern, els partits i la societat catalana, en general, hauran de ser molt més ambiciosos per tal d’exigir a Madrid una posada al dia de tota la infraestructura ferroviària catalana i , alhora,  aplicar més  dosis de fermesa i voluntat política, apostar més deicididament , per  ferrocarril en comptes d’abocar-ho tot a la carretera.

De tota manera, ara i aquí, no és correcte criticar el govern català per un traspàs potser una mica feble  ( sense l’ADIF ) però, per contra, no reconèixer que durant 23 anys s’hauria d’haver fet alguna cosa més en la qüestió del transport públic ferroviari convencional. I per cert, l’augment irracional de tarifes ve imposat, al 100%, des de Madrid .

Publicitat

Opinió

Minut a Minut