Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Sancions lingüístiques i impostures polítiques

|

- Publicitat -

Amb el rerafons de les tres darreres sentències del TS, que posen pals a les rodes a la columna vertebral de la política lingüística a casa nostra (exemple diàfan de la cohesió social a Catalunya) : la immersió lingüística a l’escola; seria interessant donar a conèixer que darrera de la vidriosa i “fuetejada” qüestió de les multes lingüístiques per no fer servir el català ( incompliment de la Llei de Política Lingüística 1/1995) s’amaga molta demagògia política i mediàtica procedent d’un, cada dia més exacerbat, nacionalisme espanyolista.

D’entrada, caldria esmentar que amb dades del 2009, a Catalunya, segons un informe de la Plataforma per la Llengua, existeixen 120 lleis i, en general, 500 normatives, reglaments i disposicions, que obliguen o estableixen de manera impositiva el castellà en les activitats relacionades amb l’administració o en els etiquetatges de diferents productes comercials. Doncs bé, això que es comenta d’una forma tan repetitiva i fastigosa, com una llegenda urbana, que el català s’imposa ( amb fortes multes) i que, per contra, el castellà és una opció de llibertat lingüística, és completament fal•laç . Tot plegat és una autèntica impostura de naturalesa política, una veritable manipulació social que es fa servir com a coartada per a minoritzar encara més la llengua catalana en el seu propi territori, amb la finalitat, amb l’objectiu de fer realitat la substitució lingüística. Davant d’aquests fets, les dades estadístiques són clares i incorruptibles, ja que durant l’any 2009 la Generalitat va obrir 152 expedients sancionadors per incompliment de la Llei de Política Lingüística 1/1995 ( per no fer servir el català) en front dels 205 expedients que es van iniciar per incompliment d’alguna de les 500 normatives que obliguen i regulen estrictament la retolació i etiquetatges en castellà. D’aquests expedients (de legislació estatal) que obliguen a fer servir el castellà, 94 van acabar en multa sancionadora ( molts més que les, tan atacades, multes per no fer servir el català).

Publicitat

Tot això ens hauria de fer reflexionar molt profundament, i també hauria de fer caure la cara de vergonya a aquests personatges, col•lectius i partits polítics que encara continuen pregonant, al quatre vents, que la llengua discriminada a Catalunya és el castellà. En definitiva, que ja n’hi ha prou d’impostures polítiques emmascarades dintre de la cantarella pseudelingüística, d’un discurs d’ideologia colonial sense embuts, de la indefensió de la llengua de l’imperi a la nostra nació catalana.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut