Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Horaris comercials i neojacobinisme recentralitzador

|

- Publicitat -

Sembla que el Sr. Rodríguez Zapatero vol resoldre molt malament la crisi econòmica, tot intentant aplicar un programa neojacobí, amb la finalitat de voler uniformitzar, d’una forma indirecte, els territoris que formen actualment l’Estat espanyol.

Amb aquest pla homogeneïtzador ara sembla que el govern central del PSOE es vol carregar una competència exclusiva de les Comunitats Autònomes : la regulació dels horaris comercials. De fet, aquesta píndola recentralitzadora que ens proposa l’administració central respon a la pressió de les grans superfícies, dels gran lobbys del comerç a l’engròs, que malden per imposar una falsa unitat de mercat .No podem oblidar que, a casa nostra, tenim un model de comerç que funciona raonablement bé ( el model del comerç de proximitat de la ciutat compacta) per la qual cosa seria desastrós carregar-se aquesta estructura comercial justa, equilibrada i genuïna .

Publicitat

Per altra banda, no és cap causalitat que les propostes loapitzadores del govern de Madrid es produeixin en el mateix moment que l’expresident espanyol i exlider del PP hagi afirmat que l’estat autonòmic actual es inviable. Aquestes declaracions incendiàries del Sr.Aznar , són complementàries, ( encara que sembla el contrari ) del discurs neojacobí del PSOE. No hi ha dubte que els dos grans partits nacionalistes espanyols intenten a la desesperada – argumentant que ho fan, amb excuses de mal pagador, per sortir de la crisi – una involució social i territorial. De tota manera, caldria demanar, tant al PSOE com al PP, perquè en el moment d’elaborar la Constitució del 1978 van “parir” l’article 145 que en apartat 1er. Diu :” en cap cas s’admetrà la federació de comunitats autònomes” .

Ara que no ens vinguin amb sopars de duro. Perquè el que quedar clar, més que mai, és que a Catalunya el que li fa falta de debò és l’autonomia de Portugal .

Publicitat

Opinió

Minut a Minut