Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Copagament, racionalitat i turisme mèdic

|

- Publicitat -

Darrerament s’està parlant molt, no només des de l’àmbit polític, que la societat català ha de preparar-se per retallades en l’àmbit de sanitat que implicaran l’anomenat copagament . Això, d’entrada, és una mica simplista i manipulador, perquè, de fet actualment ja paguem un cert “copagament” quan anem a la farmàcia a comprar medicaments i, sobretot, paguem un, elevat, “copagament” en certes especialitats mèdiques com l’odontologia ( dentistes ).

El problema social i polític de fons, que no s’explica bé, és que abans d’imposar un copagament sanitari, que perjudicaria a la població amb menys recursos econòmics, caldria aplicar altres mesures racionals o, si més no, aturar certes pràctiques fraudulentes com són, per exemple, el turisme mèdic. Caldria saber que el dèficit sanitari català ve de lluny, perquè quan a l’any 1981 es traspassen les competències a la Generalitat, es fa amb un mal finançament, és a dir, amb un acord segons la població de dret no de fet. Una altra dada a tenir en compte és que la compensació per assistència internacional a Catalunya rep un 9’9% del total estatal, mentre que el nombre de turistes a Catalunya representa un 23’5% . No pot ser que Catalunya, com a indret turístic i de recepció important d’immigració, hagi de patir una mena de “turisme mèdic” i que aquesta gran despesa no sigui compensada, d’una forma justa, per l’Estat espanyol .

Publicitat

Ara i aquí, el que cal és enfortir la sanitat pública i reduir costos on la retallada social sigui menor. En aquest sentit, és inexplicable que quan alguna persona necessita 4 o 5 píndoles hagi de comprar, obligatòriament , una capsa de 20 unitats; tampoc s’entén que es pretenguin incentivar les mútues privades, però que, a l’hora de la veritat, tothom vagi a la sanitat pública. En síntesi, abans d’aplicar el copagament cal aplicar més justícia sanitària i, sobretot, exigir a l’Estat espanyol que és posi punt i final al, monumental, frau que representa el turisme mèdic a casa nostra .

Publicitat

Opinió

Minut a Minut