Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Les reflexions de l’expresident Pujol

|

- Publicitat -

Les darreres reflexions de l’expresident Pujol han significat una autèntica sacsejada política i mediàtica a l’entorn de la qüestió de la sobirania plena : la independència amb tots els ets i uts . No hi ha dubte que Jordi Pujol és un polític en estat pur, que sap trobar el moment per dir les coses pel seu nom.

La idea força de la reflexió pujoliana: que Catalunya és el Quebec d’Espanya, topa amb el mur de contenció del pensament aspre i agre de l’actual nacionalisme, lingüístic i polític, espanyolista . De fet, també podríem fer alguna comparació ( tot i que les comparacions sempre són odioses) amb els processos sobiranistes d’Escòcia i Flandes; si més no aquests casos són dintre de la Unió Europa, amb la qual cosa si evolucionen positivament tindran una repercussió en el procés general de descolonització interna de la UE . De tota manera, no tot són flors i violes en la nostra particular causa vers la llibertat, la justícia social i el progrés sobirà. Ja ho diu també el Sr. Pujol : la independència té una viabilitat molt difícil; tot i que la dependència actual de l’imperi decadent espanyol és molt pitjor. Queda clar que la independència no serà per demà passat, encara que sigui una necessitat, sobretot social i lingüística. Per altra banda, en el rànking de la revista Time, de nacions sense estat que es volen emancipar, no quedem bé ; és a dir, no sortim en els 10 primers llocs .

Publicitat

Malgrat tot, les paraules, les reflexions en veu alta de l’expresident Pujol han ajudat a revifar el debat sobiranista; ara caldria que això tingués una traducció pràctica, és a dir , que influís en el govern Mas. Perquè d’una cosa no existeix cap mena de dubte: Espanya no vol canviar. Ni federalisme, ni confederalisme ni res de res. I això implica que és gairebé impossible mantenir la personalitat de Catalunya amb la vinculació actual dintre del Regne d’Espanya. Catalunya necessita enfortir-se jurídicament, econòmicament , socialment i també des del vessant lingüístic, per fer front als atacs centralistes; però, a més a més, ha de dissenyar un full de ruta clar i definitiu, amb unitat i disciplina, per tal d’encarrilar-nos vers la sobirania plena; és a dir, la independència dintre de la interdependència europea.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut