Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Un sector i una taxa molt refractària

|

- Publicitat -

Al final sembla que caurà . Tot sembla indicar que tindrem taxa turística  i que aquesta constarà de tres nivells : 3 euros, per  pernoctació( fins a un màxim de 10 nits) als hotels de 5 estrelles i els creuers, 2 euros pels hotels de 4 estrelles i  1 euro per a la resta d’allotjaments . Aquest nou  tribut  indirecte ( un altre impost indirecte) fa patir el sector. En principi és lògic; la mesura es vol aplicar sense abans haver discutit,  amb calma, amb els representants del gremi. De fet, cal tenir molt  present, que el  turisme és un sector estratègic  de l’economia  catalana amb un pes específic  important, en PIB  i llocs  de treball; per altra banda, davant de la feblesa de la indústria  i  el comerç, i l’encefalograma pla  de la construcció, el  turisme, juntament amb l’exportació,  s’han de mimar al màxim .

La taxa turística, en un període de normalitat política i econòmica, hauria de servir per a la modernització  del  sector, però  malauradament ara  patim una anormalitat molt significativa; d’altra banda,  davant de les retallades, de caire social, tan importants en aquest 2011 calia  començar a articular estratègies que permetin un augment  dels ingressos en les esquilades arques de la  Generalitat. D’aquesta manera, juntament amb el  copagament  sanitari (el ticket moderador), i d’altres impostos indirectes,  la taxa turística podria  entendre’s, en un moment d’excepcionalitat com l’actual, com quelcom raonable, encara que tot això, tal deia al principi, s’ha d’explicar molt bé en el sector implicat directament, cosa que considero que no s’ha fet. Tornant a la qüestió concreta de la modernització del  sector (la millora de la competitivitat) considero  que, des de l’administració caldria  posar el màxim esforç  -i aplicar amb una gran contundència –  en el tema  del control dels  apartaments turístics il•legals .En aquest punt,  té tota la raó l’empresariat turístic, sobretot el de la branca dels hotels, en criticar aquesta taxa. No serem mai un país  acollidor, normal, modern i europeu  si no posem una mica d’ordre en un subsector massa  vegada  poc planificat,  i  deixat portar pel mal camí,  a través d’un urbanisme salvatge dels anys del desenvolupament  malgirbat .

Publicitat

En síntesi, no hi ha dubte que una taxa turística es fa més necessària que mai, s’aplica  a gairebé tots els països del nostre entorn, però només es podrà aplicar correctament  amb molt de diàleg i perseverança amb el sector .

Publicitat

Opinió

Minut a Minut