Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Ho podrem resistir ?

|

- Publicitat -

La situació socioeconòmica, de casa nostra i d’Europa, no pot ser pitjor . El pessimisme  en majúscules  és  la regla general  de la quotidianitat,  del qui  dies passa  anys empeny. Mentrestant,   la política   també  viu hores molt  baixes . I tot plegat només te   una teòrica explicació : la omnipresència  del mot “crisi” ; i una  conseqüència  desastrosa : el  dogmatisme cec de les anomenades retallades, que ens aboquen a una mena de mortificació  esfereïdora .

No hi ha dubte que vivim una realitat  molt  dura, imprecisa i que, pràcticament supera l’anomenat  postmodernisme. Amb això, molts economistes donen la seva explicació i fan prediccions ( ja les porten fent d’ençà  de l’any 2008, amb pocs encerts); però  és que la situació no  nomes és  de  “desfeta” econòmica, la qüestió cultural  també resta desconcertada; l’exemple  de Grècia,  un dels grans  bressols de la cultura  europea ( amb suïcidis socials  enmig del  carrer)  és  paradigmàtic de la situació  d’alta  tensió  en què  ens trobem, i de la  greu irresponsabilitat dels líders socials ( les elits europees ) que ens  manegen com un  ramat de xais  que van directes  a l’escorxador .

Publicitat

Tornant  al nucli del  problema, la crisi excepcional, de base estructural ( molt diferent a les crisis cícliques  del capitalisme, que hem conegut d’ençà  del  segle XIX)  i les seves conseqüències antihumanitaries, que comporten les “simplistes” retallades,   en què  no es veu el  final del túnel, aquí,  al meu  entendre, només   hi trobo una explicació ( la principal, potser poc clàssica  i  poc ortodoxa) que el sistema, capitalisme, se’ns  ha tornat  nihilista, i que  camina, sense rumb, vers  el no-res.  Juntament  amb aquest  argument, també  es constata un cosa molt lamentable  i que comporta un pessimisme demolidor  :  la  gran  impotència    de  la  política,  començant  per  l’alta  política europea,  i acabant per  l’alcalde del poble més  petit de Catalunya . No hi ha  dubte, que l’horitzó d’una Europa social, digna  i  la  nau  almirall de la resta del món  està  esdevenint  un  autèntic  miratge . Això podria  ser  letal per a les justes aspiracions  sobiranistes del poble  català .

En síntesi,  aquest capitalisme antihumanitari, aquest nihilisme econòmic que ens governa de debò, està aconseguint  fer que es visualitzi la política ( entesa com  l’única eina de transformació social) com una gran escombraria . Deixem-nos  de romanços : estan guanyant la batalla de la lluita de classes postmoderna . El futur pot esdevenir   profundament  tenebrós : ho podrem resistir ?

Publicitat

Opinió

Minut a Minut