Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

El dèficit i les impostures polítiques

|

- Publicitat -

Desprès de l’aprovació de la  Declaració  de  Sobirania  al  Parlament, ara sí que s’obre  l’autèntic  procés  d’alliberament  nacional (una gran oportunitat per encarar de la millor manera els greus problemes socials que patim els catalans), un procés en què  les forces polítiques  i la societat   civil  han d’anar  de comú acord per amortir  les patacades que ens etzibi el govern central de Madrid, ja que el més segur  és que  cada  dia  seran més agressives .

Ara i aquí vivim uns  moments històrics que marcaran l’avenir de les properes generacions, tot i que  el present  és molt  i molt dur.  I ho és sobretot a causa de la nostra dependència financera respecte a un Estat amb un concepte de democràcia molt esbiaixat, a diferència, per exemple, del que en té el Regne Unit, amb més de tres centúries de vida parlamentària. De fet, l'estratègia d'asfíxia financera del govern espanyol contra Catalunya s’articula en tres línies d'actuació -una  triple  soga- que oprimeix, aclapara i esclafa la nostra economia. En primer lloc imposa un objectiu de dèficit molt “ambiciós”, que obliga a fer ajustaments dràstics, bé per la via de les retallades, bé augmentant els ingressos amb noves taxes i impostos. Aquest objectiu de dèficit és imposat després de decennis d'espoliació fiscal, que priva la Generalitat d'un 8% del PIB català (pels  volts de 16.000 milions  d’euros) sistemàticament, any rere any. En aquest punt, cal afegir-hi l’incompliment acumulat del pagament de les transferències obligades segons una disposició addicional de l'Estatut i els pactes de finançament posterior. En segon lloc, l'Estat espanyol saboteja les taxes i impostos creats per la Generalitat per engreixar els ingressos del pressupost anual, titllant-les d’inconstitucionals o invasores de competències estatals.  El govern espanyol ha hagut d'assumir els objectius de dèficit marcats per la Unió Europea. Però ho ha fet amb un repartiment molt desigual de les càrregues entre les administracions públiques territorials i així ha carregat la part més voluminosa de la retallada del dèficit a les comunitats autònomes, tot i que són les competents per sostenir l'estat del benestar, els serveis socials i la cohesió social. En canvi, no ha aplicat retallades als ministeris menys útils per a la ciutadania, com ara el de Defensa, ni tampoc als ministeris fantasmes –perquè totes les seves competències han estat transferides als governs autonòmics–, com ara Cultura, Educació i Sanitat. En tercer lloc, quan la UE ha flexibilitzat els objectius de dèficit, l'estat no ha repartit equitativament el marge obtingut, sinó que se l'ha aplicat íntegrament als seus comptes i ha collat encara més les administracions autonòmiques. Aquest repartiment és especialment injust si es té en compte que les comunitats autònomes són responsables d’un terç del volum de despesa global de l'estat. Les xifres són les següents: partint de la base que les comunitats autònomes han tancat el 2012 amb un dèficit de l’1,5%, se'ls demana d’acabar el 2013 sense ultrapassar el 0,7%, el que percentualment equival a un davallada del 53,3%. Mentrestant, l’administració central parteix d’un dèficit del 4,5% el 2012 i l’objectiu del 2013 és d’un 3,8%, el que en percentatges significa una davallada de tan sols el 15%. .

Publicitat

En síntesi,  el contenciós català  no és només  una qüestió econòmica, sinó, sobretot, de dignitat. Ara cal convertir  el dret  en acció; ens  calen eines útils per lluitar  contra les xacres, en forma de  desigualtats  o corrupció, que  amenacen d’ensorrar-ho tot. Cal mantenir-nos units com  un sol poble, per tal  de  preservar la  cohesió  social  i  avançar  cap  a la plena llibertat  nacional. Hem de demostrar al món sencer que a Catalunya la democràcia  és forta i viva .

Publicitat

Opinió

Minut a Minut