Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Corrupció alimentària

|

- Publicitat -

Sembla que torna a rebrotar una mena d’alarma alimentària, força significativa, arreu del vell continent .Una  vegada  més, fa  la  sensació que torna a emergir –  en la galàxia  europea –  el fantasma, l’ombra allargada de  la  “síndrome”  de la vaques  boges. En aquesta  cas  seria la utilització de la carn de cavall – de no massa qualitat i  amb restes de productes no aptes per consum humà – en plats preparats  de  contingut carni, quan  en els etiquetatges respectius es certificava que  aquests  precuinats en qüestió,  només  contenien  carn de vedella.

L’amenaça  del frau alimentari, a gran escala, sempre ha portat la Unió  Europea de corcoll .De fet, aquesta  és una llarga  història de mai acabar . Així, d’ençà del, ja  molt  llunyà, 1 de gener del 1993, quan, amb l’aplicació  de  l’Acta Única Europea, quedaven suprimides les fronteres interiors  de la  UE i, en conseqüència, els  controls  sanitaris entre els estats  membres deixaven d’existir, les precaucions per tal de garantir  un correcte  examen dels productes  per al consum humà  s’han incrementat molt; fins i tot  s’han sofisticat, amb mil i una lleis i directives comunitàries d’obligat compliment. Però , a l’hora de la veritat, ves per on, ha quedat  un bri de dubte, del sofert  consumidor – bombardejat  per  una publicitat cada  dia més reeixida – sobre si tal o tal menja composta o preparació alimentària és, de debò,  allò que descriu  la literatura sanitària de l’etiquetatge .

Publicitat

Copsant, constatant aquest panorama, en què amb la mundialització abassegadora dels darrers temps els grans grups agroalimentaris (amb el suport de potents fons d’inversions ) aconsegueixen  situar-se per  damunt de les regles del joc marcades per majoria, no hi ha  dubte que el millor antídot per evitar el frau alimentari i, sobretot, per no patir-ne les conseqüències, és l’alternativa del productes  de  proximitat. Aquesta opció de proximitat també implica  un suport decidit  al model de comerç  català, de trama urbana, de tota  la vida,  que ara sembla que el govern espanyol vol bandejar.  Enfront d’aquests darrers escàndols alimentaris és  bàsic, és  indispensable exigir, per llei, als nostres  representats polítics, la  traçabilitat de la carn en les etiquetes dels  plats preparats. És plenament  de  sentit  comú  que el consumidor/ciutadà  cada dia sigui  més exigent, però també més intel•ligent, elegint els productes de proximitat, especialment amb les coses de menjar, amb les quals no es pot jugar .

Publicitat

Opinió

Minut a Minut