Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Devaluació salarial i subministraments

|

- Publicitat -

Resulta inacceptable que  els costos laborals cada dia s’ensorrin més; és a dir, que els salaris  cada cop vagin perdent més poder adquisitiu i, per contra,  els subministraments, els serveis essencials (aigua, gas, electricitat, transport públic i telecomunicacions) s’incrementin considerablement.

No hi ha dubte que la devaluació salarial dels darrers temps ha estat històrica. D’aquesta manera, la despesa laboral per treballador va recular un 3’2% en l’últim tram del 2012; a més, les percepcions no salarials van retrocedir un 15’65 i  les pensions, ja de mitjana molt baixes, no s’han augmentat segons la inflació. Encara és molt  més greu que en els darrers 3 anys els empleats públics hagin perdut un 30%  del seu poder  adquisitiva . Davant d’aquestes  xifres, d’autèntica regressió social, tenim un augment abusiu dels  submistraments, particularment  de l’electricitat , que  d’ençà  de la seva privatització ha pujat més d’un 80%, convertint-se en l’energia elèctrica més cara d’Europa . 

Publicitat

Tot  plegat representa una, molt greu, injustícia  social, un model econòmic insostenible, una situació incomprensible en un estat europeu, social i democràtic de dret;  ja que obliga molts ciutadans i  famílies a  haver d’anar a Càrites per poder fer front a un serveis indispensables  que, per altra  banda, són d’una qualitat força ínfima .

Publicitat

Opinió

Minut a Minut