Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Cal activar una diplomàcia de butxaca

|

- Publicitat -

Després de  la  presa de possessió del nou  govern català,  el dossier català “la carpeta  catalana” sembla que torna a adquirir força protagonisme, polític  i periodístic, en l’àmbit internacional i, molt especialment,  en la  nostra  estimada  Europa.

A hores d'ara la qüestió catalana ja està tenint unes repercussions importants a Bèlgica, i se’n torna a parlar, abastament, a la premsa  francòfona, germànica i anglosaxona. Els  grans amics de Catalunya, aquells que ho són sincerament i sense demanar explicacions, com  els flamencs -sobretot la gent de la New Flemish  Alliance, (NVA)- una majoria del Parlament de Dinamarca, gran part dels governs i parlaments de les Repúbliques Bàltiques i la República d'Irlanda, sobretot la gent del Sinn Fein,  comencen a fer sentir la seva veu i la seva reivindicació solidària a favor de  la llibertat nacional de Catalunya. Per altra banda, també disposem de  la comprensió  i la solidaritat dels partits germans de la Aliança Lliure Europea/ European Free Alliance  (El Plaid Cymru gal•les, el SNP escocès, els independentistes i verds de Bretanya, els independentistes corsos, que ara són al govern regional, i d'altres petits partits i moviments regionals europeus que són a favor d'una Europa federal dels pobles,amb l’indispensable reconeixement del dret a l'autodeterminació). La resta de governs, partits, associacions, moviments polítics i culturals  i milers i milers de ciutadans catalanòfils, a títol particular, de la UE no estan en contra del procés, però consideren que el “dossier català” -la qüestió catalana en majúscules- és un afer intern de l'Estat espanyol. Això vol dir que els hem de convèncer, que hem de fer molta pedagogia, paradiplomàcia i diplomàcia de proximitat. Per tot això és tan important la nova conselleria d'Exteriors del Sr Raül. Romeva. A més a més, per aquesta raó el govern espanyol s'ha posat com una fera irracional -amenaçant gairebé abans de prendre possessió- a aquesta conselleria d'exteriors.

Publicitat

Cal tenir molt present que el front europeu i exterior és cabdal per encarrilar correctament el procés d'alliberament nacional de Catalunya. És indispensable que, a partir d’ara, cadascú de nosaltres posem en marxa  -en el nostre àmbit  de proximitat d'amics, coneguts i saludats i ,molt especialment, amb els nostres contactes, reals i digitals, a la UE i a l'exterior- una mena de diplomàcia de butxaca per començar a activar una tasca cívica de proselitisme  a favor del reconeixement de Catalunya com a nació, amb una llengua, història, cultura, economia i idiosincràsia pròpies, que té  la necessitat (és una autèntica necessitat social i vital per mantenir-se amb dignitat com a poble lliure amb justícia i progrés social) i la legitimitat d’esdevenir un estat independent amb tots els ets i uts integrat, amb normalitat, dintre de la interdependència europea.

En síntesi, és molt  urgent que aquesta diplomàcia de butxaca, de proximitat es concreti en una realitat palpable i impliqui començar a fer cartes, articles, escrits i videos a la premsa europea (també a la dels Estats Units  i d’arreu el món) i a les xarxes socials. Així mateix seria molt important trametre escrits al President de la Comissió Europea, del Parlament Europeu i dels grups parlamentaris del Parlament Europeu, així com a la Confederació Europea de Sindicats. Tenim molta i molta feina a partir d'ara. Cal fer-la molt bé.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut