Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Catalunya, la Bèlgica del sud i Europa

|

- Publicitat -

Darrerament  el  flamant i modern  nou  president  francès  Emmanuel  Macron   es va   posicionar a  favor del  govern  espanyol  en relació  amb el contenciós  català. Pot semblar el més normal de tot; però l'Estat francès, de moment,  no  ho diu,  encara que  podria estar molt més  interessat en la sobitrania  de Catalunya, dintre de interdependència europea, en comptes de haver de  defensar –una mica  forçat-  un Estat  decadent, panxaconent,  autoritari   i  amb una democràcia  de molt  baixa  qualitat com  és l’Estat  espanyol.

Per  altra  banda,  una  Catalunya independent (sobirana dintre de la  interdependència  europea) podria  perfectament exercír la funció d’una mena de Bèlgica del sud . Lògicament, caldrà  fer molta pedagogia –molta política  en majúscules- per explicar que la proposta d'una Catalunya independent dintre de la interdepedència europea és  una idea molt bona i molt positiva no només per l'Estat francès,  sinó també  per Alemanya  i per al conjunt d”Europa. En aquests moments  els  catalans  tenim una  execel•lent oportunitat,  ja  que   el  nou  President  Macron és un liberal  convençut (amb  tocs   socials importants) en què  caldria  explicar-li  molt  bé  que el liberalisme no és només  la  defensa del drets individuials, sinó que  també implica la defensa  dels drets  col•lectius  dels pobles. A més,  els  grans  patrtits  d’Alemanya -des de la democratacristiana  CDU  de la Sra. Merkel , els  socialdemòccrates  de  Martín Shoulz de l’SPD, els Verts fins a l’esquerranosa Die Linke- acceptarien perfectament  aquesta  proposta catalana; és  més, ja accepten, a hores  d’ara  que  el   el 1-O es porti a  terme un referèndum a Catalunya.

Publicitat

No hi ha dubte que la proposta de la Bèlgica del sud : Catalunya independent, dintre de la interdependència  europea, és una idea, un projecte geoestrategic  de renovació  i  enfortiment de l'europeisme sincer, del respecte  a la democràcia, a la pau, al progrès econòmic i a la justícia social, així  com a  l’estabilitat política i al  dret a l'autodeterminació dels pobles.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut