Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

És possible un estat lliure i sobirà català dintre de l’Estat espanyol ?

|

- Publicitat -

És possible  un estat, lliure  i sobirà català, dintre de l’Estat Espanyol ? Com es podria aconseguir aquesta (gairebé màgica)  fórmula política,  amb efectivitat i  realisme de debò, tal com proposa ICV ?

Ho veig difícil. D'entrada, al meu entendre caldria una reforma de la part dogmàtica de la Constitució espanyola; és a dir, del títol preliminar i el capítol primer; potser també del  títol  vuitè  de la CE. De fet, per aconseguir el que proposa ICV seria imprescindible, com a mínim, consolidar tres punts bàsics. 1/. Un  concert econòmic per a Catalunya a imatge i semblança del concert basc i navarrès. 2/. Un blindatge total de la llengua catalana; la llengua catalana hauria d'esdevenir llengua d'estat, per tal de situar-se en igualtat de condicions que el castellà i poder ser utilitzada a Europa sense cap mena de problemes. 3 / Una reforma, de debò, de l'Administració de Justícia; amb competències plenes de justícia pel govern de la Generalitat; és a dir, que s'apliqués, pel que fa a la justícia,  el model confederal de Bèlgica. Això ho acceptarien una majoria de ciutadans de l'Estat espanyol, ja no dic del PP o el PSOE ? Ho veig molt difícil.

Publicitat

El que està molt clar és que Catalunya s’ha enfortir  i  treballar amb molta  més unitat i intel•ligència política . I sobretot tenir en compte  que la Unió Europea -malgrat que actualment les seves polítiques socials provoquin un rebuig important a casa nostra i, en el conjunt del vell continent-  és la que, en el fons,  tindrà la clau de la nostra llibertat nacional. Lògicament, el 27-S ha de significar  una  autèntica “revàlida” per tal de demostrar a Europa, i al món sencer, que els catalans anem de debò en la nostra  justa reivindicació de  construir un estat -més net, més just, més pròsper, i més democràtic- en què valgui  la pena poder exercir de  ciutadà, amb tots els ets i uts.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut