Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

Europa i el fracàs de la diplomàcia espanyola

|

- Publicitat -

Des del meu punt de vista considero que l’eurodiputat flamenc de l’NVA (Nova Aliança Flamenca), Sander Loones, té tota la raó del món quan sosté que a Espanya hi ha molta gent amb por de la democràcia. Aquesta reflexió del representant flamenc al Parlament Europeu em recorda el llibre “la por a la llibertat” del conegut psicoanalista  de  l’Escola de Frankfurt,  Erich Fromm .

És molt significatiu que dirigents i personatges polítics de totes les ideologies (conservadors, liberals, socialistes, verds, euroescèptics, unionistes britànics, nacionalistes escocesos) de països molt diferents d’arreu d’Europa –com, per exemple Anglaterra, Bèlgica, Alemanya o Lituània, entre d’altres; així com la jutgessa del Tribunal dels Drets  Humans d’Estrasburg, Renate Weber- no entenguin, i rebutgin totalment, l’actitud tancada, autoritària i poc democràtica del govern i la diplomàtica  espanyola contra Catalunya. Aquesta variada gama de representants polítics europeus desaproven completament la imputació d’Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau pel procés participatiu del 9-N; la qual cosa posa de manifest que  a l’Estat espanyol es viu en una democràcia de molt baixa  qualitat.

Publicitat

No hi ha dubte que el model espanyol no té  remei, malgrat les manipulacions de la diplomàcia espanyola per tal d’amagar una manera d’actuar gens democràtica; encara no sabem perquè tants catalans a l’estranger no han pogut votar el passar 27-S. Per altra banda, la  politització de la justícia està arribant a uns  límits insospitats: la separació de  poders ha estat  sacrificada, a preu de saldo, per afavorir uns, molt determinats, interessos  d’una minoria de privilegiats. Europa està dient clarament,  a l’executiu Rajoy i a tota la superestructura nacionalista espanyola, que  deixar votar els catalans no és cap  delicte; i  que, en conseqüència, el contenciós català  ha de tenir  una solució política, amb tots els ets i uts.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut