Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Europa necessita una agència d’intel•ligència comuna

|

- Publicitat -

El passat 14 de juliol, a la vora de la Mediterrània -un mar de pau  llibertat i democràcia- a la ciutat de  Niça, es va produir un acte salvatge i criminal. Com a persones humanes cal solidaritzar-se amb les  víctimes i els seus  familiars. Darrera  d’aquests actes execrables existeix una ideologia malèvola, que és una combinació d'un pseuderadicalisme islamista (que  fa  servir  la religió i, sobretot, la ignorància com a coartada i excusa)  i d’un nihilisme d'extrema dreta  abominable. 

Davant d’aquests actes execrables, Paris Brussel•les Niça (…), el cop  d’estat de Turquia etc,  només hi ha una solució racional : més Europa de debò. Ara i  aquí  és  urgent  activar una política europea comuna de política exterior i diplomàcia, de defensa  i, sobretot, d’informació (un centre d’intel•ligència, al 100% europeu, a l’estil del FBI). Europa ha de parlar, d’una vegades per  totes, amb una sola  veu per tal de fer front a aquest  totalitarisme nihilista tan detestable. Europa necessita una política de  seguretat  i informació  que  estigui a l’alçada  de l’actual situació  geoestratègica  tan  complicada. En aquests  moments tenim una molt mala  peça  al teler;  per les qual  cosa  les  polítiques  actuals  d’uns estats,  força decadents, fets mida  del  segle  XIX i, a voltes, jacobins, xovinistes i molt  miops, diplomàticament  parlant,  no serveixen  per  a fer  front a una situació molta  complexa; una situació  geoestratègica  global, molt canviant i tumultuosa, la qual  cosa  res té a veure  amb uns   paràmetres polítics i diplomàtics   del  segles  XIX  i XX.

Publicitat

Europa, com a espai geogràfic/mosaic de pobles, llengües, cultures  i idiosincràsies,  com a màxima  expressió dels  valors democràtics i de la  justícia  social (ara una mica en hores baixes) si vol viure  en pau, seguretat i progrés econòmic necessita,  més  que  mai, disposa  d’unes institucions  fortes i democràtiques d’abast  global. Europa, -una UE reforma i transformada- necessita un comandament únic, polític de relacions exteriors, defensa  i  un centre d’intel•ligència  semblant a la FBI . Senyors dels estats i  de la UE: tinguin en compte que la teoria de la fi de la història  de Francis  Fukuyama  ha fracassat estrepitosament i que en el segle  XXI, a 2016, el  món actual  és un lloc  molt inhòspit, feréstec  i enrevessat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut