Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Institucionalitzar els TBC

|

- Publicitat -

Els  anomenats TBC, treballs en benefici de la  comunitat -definits com l’obligació de la persona penada d’exercir una activitat no retribuïda d’utilitat pública i/o interès social amb la finalitat de servir de reparació a la comunitat per la infracció comesa- s’haurien d’institucionalitzar com a alternativa  a les  sancions pecuniàries (administratives  i  judicials) en cas que  els condemnats  fossin persones insolvents o amb insuficients   recursos  econòmics.

No pot ser, de cap de les maneres, que un ciutadà (que hagi comés un delicte lleu)  que no pugui  fer  front a una sanció  econòmica  hagi de complir  una pena de  presó. Els TBC, en temps de crisi dura i pura “in crecendo”  han de servir per  evitar i reconduir  una situació social desesperada; ara bé, no haurien  d’utilitzar-se  com a  “coartada”  per tenir a disposició dels empresaris una ma d’obra esclavista, que faci la funció  antisocial d’una mena d’exèrcit de reserva  laboral. Tampoc  haurien d’aplicar-se perquè  els  governs s’estalviessin contractar més personal als sectors bàsics i estratègics de  l’Administració  de  Justícia, la sanitat  o  l’ensenyament.

Publicitat

Els treballs en benefici de  la  comunitat haurien d’implicar poder tenir una alternativa digna, per tal de fer  front  als  petits  deutes  contrets  amb els ajuntaments i  les companyies de  subministraments.  Estic pensant en els rebuts impagats -a causa  d’una situació econòmica i  laboral exasperant- de l’aigua, el  gas  o  l’electricitat. De  fet, ja hi ha alguns  ajuntaments que comencen a  fer  servir  els TBC, com a opció per  tal de poder fer front a la morositat  social. De tota manera, la institucionalització, la generalització dels TBC hauria d’implicar una major  coordinació entre els Ajuntaments, els Mossos d’Esquadra, els serveis  socials i l’Administració de Justícia, amb la  finalitat  d’evitar abusos i fraus.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut