Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Les males maneres de sempre

|

- Publicitat -

Davant de la situació  d’involució  constitucional  dels  darrers  temps, la nostra  nació catalana viu  moments  difícils, però alhora decisius –el President Puigdemont ho ha definit  molt  bé  amb el nom de   populisme  constitucional- . En aquest  sentit, la transcendental reunió  del  proper 23  de desembre que convoca el  Pacte per al Dret a Decidir, encara pot adquirir  més  importància. A  hores  d’ara  -amb  tot  el  rebombori polític que  s’amaga  sota  el  gran  monòleg  del  Tribunal Constitucional espanyol-  la clau de  volta de  tot plegat és la llei de transitorietat jurídica. 

Ara cal actuar amb una combinació de fermesa i intel•ligència política. Per  altra  banda, hem de tenir  molt  clar que  la consciència nacional i la consciència social  formen un sol pack. És necessari activar  una estratègia efectiva per consolidar la nacionalització  del país, per  tal  de superar els “residus”  d’acomplexament  nacional català que  encara resten incrustats  de  determinats  sectors  de la  societat catalana. Volem ser  un Estat, però,  a  voltes,  ens  costa  molt  tenir  sentit d’Estat (català). De  tota  manera, som  a temps de  redreçar la  situació. A hores d’ara,  la unitat  civil, i de partit, és  vital . Tots  junts hem de  donar una  empenta  definitiva  al dret  a decidir  i poder  començar  a  aplicar,  amb saviesa,  el dret a l’autodeterminació  dels  pobles. Catalunya és, més que  mai, una nació d’Europa de debò. Catalunya  ha de poder  decidir  de tot sense  demanar permís a ningú; lògicament, dintre de la interdependència europea (la nostra autèntica pàtria comuna). Tenim per endavant uns  mesos  molt  durs i apassionants, encara que  qui no  arrisca  no pisca; és a dir, que ha arribat el moment de ser valents, de  no  co0metre errors ni fer cap  pas  enrere, el  qual  podria ser letal per a l’esdevenidor del poble  català; tot i que si es prohibeix convocar el  referèndum  salten  pels  aires els més elementals  principis democràtics.

Publicitat

En síntesi, ens trobem en la recta  final, tot i que hem d’acabar de reblar el clau. De fet, amb l’actitud autoritària del Tribunal Constitucional  s’ha conclòs “l’operació diàleg”  del govern espanyol. Les amenaces als presidents de la cambra legislativa i de  l’executiu són maneres de fer  molt  carpetovetòniques i que creen  gran preocupació a Europa. El procés a Carme Forcadell està provocant una autèntica alarma social a la Cambra dels Comuns britànica, i a d’altres parlaments del  vell continent. En el món autènticament  democràtic i  civilitzat no s’entén, de cap de les maneres, les actuacions del govern espanyol contra el desig democràtic del  poble  català.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut