Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Un problema social i de mobilitat gravíssim

|

- Publicitat -

La població de Portbou (al nord-est de l’Alt Empordà) pateix  un  problema  molt  greu de  mobilitat des de fa massa temps. Tenim una estació internacional, històrica i meravellosa, que data de l’any  1929,  amb motiu de l’Exposició Universal de Barcelona, però resulta  que  les  andanes  per  pujar al  tren  són completament tercermundistes; no s’han arranjat, retocat  ni alçat d’ençà de  fa més de  40 anys. La qual  cosa comporta que aquesta estació  no sigui  massa concorreguda, atès que  a Portbou la mitjana d’edat es  força elevada. Per altra  banda, les interconnexions Portbou-Cervera de la Marenda són un desastre polític molt gran, La manca de voluntat política  de la RENFE i la SCNF per solucionar aquesta qüestió dels enllaços transfronterers és clamorosa.

Doncs  bé, aquest problema greu  de  mobilitat passa  a ser, a convertir-se  en   un problema  social de primer  ordre: un problema social i polític molt accentuat, ja que  una majoria molt  absoluta  d’estadants de  Portbou, al no haver-se  elevat les andanes (com s’ha  fet en d’altres estacions de la línia com Colera, Llançà o Vilajuïga)  no pot accedir  al transport públic  ferroviari essencial. A més, aquesta  majoria de portbouencs afectats és la part més vulnerable de la població, la que més necessita desplaçar-se fora de Portbou per raons de necessitats mèdiques. Aquest  problema també el pateixen, amb molta  intensitat, les famílies que, massa vegades resideixen fora de Portbou i han de venir expressament a Portbou en cotxe privat  a traslladar els seus familiars  grans a Figueres, Girona o Barcelona i tornar-los a Portbou. En qualsevol cas, no s’entén; és indignant que a  2016 encara, a l’Estació  de  Portbou,  no s’hagin fet  les obres necessàries per solucionar aquest tema.. També  cal  dir, alt i  clar, que en  aquesta  qüestió  tan vidriosa l’Ajuntament  de  Portbou s’ha mogut  molt  i ha fet  els deures.

Publicitat

En síntesi, que és denigrant que, malgrat que l’Ajuntament de  Portbou i el territori ha reclamat  i reclama amb insistència i perseverança que es facin aquestes petites obres fonamentals, que  es porti a terme  aquesta  necessitat social tan urgent, ara resulta que ADIF fa promeses però no acaba d’executar una obra que és vital  per a Portbou i per a les línies R-11  i  RG1 en general.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut