Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Valònia, Catalunya i la sobirania

|

- Publicitat -

L’acord  comercial  entre  la UE  i el Canadà, l’anomenat CETA -l’avantsala  del TTIP-  de moment, ha quedat bloquejat  gràcies a la regió belga  de Valònia, a diferència de Catalunya, pot decidir, té sobirania  en qüestions  internacionals  que  l’afecten.

Aquest cas posa  de manifest que quan els diferents  representats del  govern espanyol declaren  i afirmen que  Espanya és l’Estat més descentralitzat  del  món estan mentint descaradament. A Bèlgica, un estat de la UE, les regions  són autènticament  federals i sobiranes; per  contra, en el  Regne d’Espanya  tot és un frau  polític, atesa la politització de la justícia. És clar que, a més,  a Bèlgica, les  competències en justícia  són, al 100%, de les regions. De fet, el Tribunal Constitucional espanyol ha esdevingut la tercera cambra  legislativa,  a favor  del  centralisme  uniformitzador. No hi ha dubte que es tracta de la corretja de transmissió  del govern espanyol per aturar  la  democràcia  i bloquejar completament l’autonomia  catalana.

Publicitat

En síntesi, ja  veurem com acaben les negociacions entre la UE i el Canadà, però el que queda  clar  és que la  sobirania política, dintre de la interdependència europea, és clau per  defensar, com cal, els interessos  de la gent; és a dir, defensar  un mercat  laboral amb  menys  precarietat, que les empreses petites i mitjanes  no  quedin absorbides, xuclades per les grans multinacionals, que les normatives mediambientals  es compleixin i que els etiquetatges en els  productes alimentaris esmentin tota la informació, bàsica i necessària, per al consumidor.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut