Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

El paper no morirà mai del tot

|

- Publicitat -
Ja fa força temps que es diu que el paper està destinat a desaparèixer dels quioscos. Quan era un dels encarregats de la producció en l'empresa en la qual treballo, dedicada a arts gràfiques i periodisme, i estic parlant de 2005-06, ja ens avisaven que el paper anava disminuint a poc a poc el seu protagonisme als diaris, però seguíem sent fidels i malgrat rebaixar gramatges i liquar tintes per reduir costos, el preu del paper anava pujant perquè cada vegada es venia menys.
Aquesta 'crisi' ens afectava a tots els que treballem en un mitjà. Paper més car = reducció de costos, el que portava a ingressar menys diners per publicitat. Aquesta sagnia ha anat creixent de mica en mica al mateix temps que tots els entorns digitals anaven pujant, no com l'escuma però sí amb fluïdesa. Puja el virtual i baixa el físic. Llei de vida.
Ara, a ningú se li escapa que els únics usuaris de diaris físics, de paper, són els més grans de 60 anys. Hi ha cert romanticisme amb aquesta actitud del lector. De fet, quan van aparèixer els e-books els experts anunciaven la fi dels llibres en paper. Fals. Igual que quan va aparèixer la televisió en els anys 50, que deien que la ràdio anava a desaparèixer.
El tema de la premsa diària és una mica diferent, encara que té la mateixa finalitat. Els joves viuen i pensen totalment en entorns digitals. S'estudia a distància amb càmeres web i Skype i fins quan vas a fer una impressió d'una cosa el mateix programa et pregunta si és necessària aquesta impressió.
La solució és reciclar-se. Els que encara estem en edat de treballar, encara que estiguem gairebé vorejant la seixantena, ens hem reciclat en la seva majoria. Hi ha qui segueix sent un romàntic del paper i es nega a acceptar la realitat. Entre bits, xips, desitjos, communitys, landings i clickbaits anem sobrevivint, encara que sempre queda un bon llibre a la biblioteca de casa. Per això el paper mai morirà del tot.
Us deixo un link del web etsididesign.com on es pot comparar l'entorn digital amb l'entorn paper.
* (Disculpeu el meu català escrit. Fa molt que no ho feia i a més estic més acostumat a escriure en castellà)
Publicitat

Opinió

Minut a Minut