Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Quan el sexe et converteix en esclava

|

- Publicitat -

Dins lla nostra societat actual vivim d'esquena a l’explotació sexuals de persones que, segons dades de Nacions Unides, pateixen vint milions al món. Vivim en una mena de bombolla en la qual som capaços d'explicar als nostres infants a les escoles com es tractava als esclaus a l'Imperi Romà, sense adonar-nos que una pràctica semblant passa cada dia als carrers de la nostra pròpia ciutat. No els ensenyem a identificar en el nostre dia a dia que al món dels smartphones, de Facebook i dels rellotges que a més de donar-te l'hora et connecten amb el món, hi ha persones explotades com deu segles enrere.
 
La RAE defineix l'esclavitud com “Subjecció excessiva per la qual es veu sotmesa una persona a una altra, o a un treball o obligació”. Actualment a Espanya entre 45.000 i 50.000 dones, procedents de diferents països subdesenvolupats del món (a Espanya, segons el Ministeri de Sanitat, procedeixen sobretot de Romania, Bulgària i Nigèria) pateixen aquesta pràctica diàriament. Aquestes dones són amenaçades, ultratjades, maltractades i utilitzades diàriament en contra del seu consentiment, enriquint als seus explotadors, que mitjançant bandes perfectament organitzades i estratègies ben dissenyades treuen partit de la desesperació i la vulnerabilitat que dóna la desigualtat i la pobresa que pateixen en el seu país d'origen.
 
S'obliga a dones (segons l'ONU, un 80% de les víctimes del tràfic de persones són dones, i la meitat d'elles, són menors d'edat) a l'exercici de la prostitució per poder pagar el suposat “deute” que tenen contret amb aquests que els van prometre documents i un treball digne al nostre país. Deute, que a més, els “legitima” per tractar-les com un objecte sense valor, sense llibertat i sense drets humans.
 
Tot això succeeix diàriament davant l'atenta mirada dels ciutadans i les autoritats, que es troben limitats per les trampes que les pròpies màfies s'encarreguen de crear. I és que les mateixes lleis vigents amb les que s'emparen les forces de l'ordre per actuar serveixen als explotadors per amenaçar les seves víctimes.
 
Al final, viure d'esquena al negoci del sexe només ha servit d'excusa perquè sorgís una nova manera d'esclavitzar éssers humans. Amb lleis que deixen a la dona explotada en una situació total d’indefensió, amb recursos insuficients que els garanteixi seguretat i sobretot, sense plans especials per a combatre-ho des de l'educació a la ciutadania, és impossible que això s’eradiqui.
 
Hem de garantir el sexe i la integritat física i mental de tots els éssers humans, per això ens manifestem les Joventuts Socialistes de Barcelona avui. Denunciant la incoherència que genera el fet que un esdeveniment com el Mobile World Congress es permeti que s'exposin anuncis relacionats amb l'explotació de la dona amb finalitats sexuals.
 

Sense que ningú parli per totes aquestes persones que viuen amb els seus drets i les seves llibertats ofegades per altres persones. En definitiva, pronunciem un sí rotund al sexe, però no a l'esclavitud humana.
 
Carolina Sanchís Micola
Secretària de drets civils JSC Barcelona

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut