Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Un punyal al valencià

|

- Publicitat -

Indignat. Em sento indignat pel què succeeix al País Valencià. L'única televisió -la RTVV- que parlava el valencià fluidament en aquest territori se l'han carregat, l'han exterminat, caput! El PP valencià ha aconseguit acabar amb la representació televisiva d'una llengua i d'un país, que a hores d'ara ja sembla tocat i enfonsat, culturalment parlant.

La Generalitat valenciana ja va donar les primeres mostres de lo poc que li agradava sentir parlar en català quan va suprimir TV3 del territori. I ara li toca a Canal 9. Les excuses que dóna Fabra són que no pot retallar en menjadors ni en sanitat i deixar oberta una televisió deficitària. Olé tu! La teva frase és un argument molt absurd, i més quan hi han partides en els pressupostos per l'Aeroport de Castelló -on encara no s'enlaira ni una ànima. A buscar excuses podem jugar plegats, però la teva decisió és fruit d'una política d'exterminació, d'acabar amb tot allò que no sigui castellà. Tot allò que pugui valdre al País Valencià per semblar diferent de les altres comunitats “mesetarias“. Perquè la diferència de cultures que hi ha a Espanya actualment -tenim propòsit de canviar-ho això- són anòmales per un partit polític que es vanta de no ser nacionalista, però que n'és més que en Primo de Rivera o que Franco. Per vosaltres el lema “España, una grande y libre” encara existeix.

Publicitat

En realitat si us traieu la màscara veurem que només voleu tallar la llengua a la gent que parla diferent. Ho heu fet a l'Aragó, ho esteu fent a les Balears, ho esteu fent al País Valencià -ui, perdó que encara s'emprenyaren, Comunitat Valenciana-, i fins i tot ho esteu fent en l'àmbit estatal amb el vostre ministre Wert -un home que només fa servir les ideologies antiquades d'un tal Paco… Marhuenda-.

La vostra decisió, de retruc, deixa fora a més d'un miler de periodistes, els quals ara després de tants anys estan traient tota la merda que Canal 9 els obligava a fer -periodistes prostituïts, que ara parlen per fer mal al seu cap-. No dic que estigui malament que parlin, dic que ho fan tard, tardíssim. Em sembla que han esperat tant perquè encara tenien fe que la notícia de l'obertura de l'Aeroport de Castelló era bona per a la comunitat. Però la fe no sempre mou muntanyes.

Estic trist. Trist en el sentit que és veritat que el PP és el culpable directe del tancament de Canal 9, però no hem d'oblidar al culpable indirecte d'aquest fet, la població. Aquells que han votat al PP massivament després de saber que Francisco Camps -mira, un altre Paco- era un home imputat en trames de corrupció tan perllongades, que fins i tot arribaven a Madrid -via AVE. Una població que no ha fet res per construir una base cultural àmplia. Que no ha fet res per parlar en valencià, i és que si de veritat parlessis en clau valenciana -i tant se val l'idioma- no votaries partits polítics que volen exterminar la teva cultura.

Els polítics són dolents, però aquests polítics tenen una gent que els hi vota, i en realitat el problema rau en aquests votants. Votants que s'estimen més veure una televisió privada com Telecirco en comptes de Canal 9. Votants que treuen escuma per la boca si els insinues que el valencià és un dialecte del català, però què, d'altra banda, no defensen el valencià al Parlament. I mai el defensaran.

Com digué Ovidi Montllor una vegada:

“T'adones amic. Hi ha gent a qui no agrada que es parle, s'escriga o es pense en català. És la mateixa gent a qui no els agrada que es parle, s'escriga o es pense”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut