Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Dolça Catalunya, prou manipulació, votem

|

- Publicitat -

La xarxa és el terreny de l'engany i tothom ho sap. Fa uns dies, des del 20 de juny per ser exactes, circula per les xarxes un vídeo amb el títol “La CNN tumba el sueño separatista de Artur Mas con sólo 1 pregunta” elaborat per “una colla de catalans normals” (això diuen al seu blog), anomenada Dolça Catalunya. Aquest col·lectiu de catalans als quals no els “agrada la Catalunya nacionalista” treballen per destruir les mentides del nacionalisme català sota el qual viuen actualment (el seu lema és: “Seny de catalanes bajo el nacionalismo”). Però els seus mètodes de manipulació demostren que són un clar competidor per aquells diaris que fomenten el sentit de país per sobre de la veritat -com pot ser La Razón, per exemple-.

En un principi aquest vídeo no em va preocupar gaire, ja que els arguments que donaven eren del tot incoherents. Però quan va arribar a superar més del milió de visites i va ser compartit per uns quants amics del meu Facebook em vaig preocupar, perquè de veritat pensaven que allò que deia el vídeo era cert. Vaig buscar el clip original en el qual s'evidencia clarament que Dolça Catalunya havia retallat respostes hàbilment i havia posat èmfasi a uns quants arguments, alguns dels quals passen desapercebuts a l'entrevista oficial de la CNN.

Publicitat

El primer argument de tots és la forma de dir el nom d'Artur Mas per part de la periodista, Christiane Amanpour. S'escolta clarament quan Amanpour presenta al President de Catalunya que en comptes de dir “Artur” -que seria el nom correcte- diu “Arturo”, com el de la llegenda d'Excalibur. I això Dolça Catalunya ho presenta com un argument de l'espanyolitat de Mas, encara que sigui un error molt greu de la presentadora -perquè després al rètol, cosa que no destaca Dolça Catalunya, li posen “Artur Mas”-.

El segon argument que presenta aquest col·lectiu en el seu vídeo és un d'aquests que hem dit abans que passen desapercebuts. I és que al costat dret de la pantalla a Mas li surt una bandera d'Espanya onejant al vent -suposo que era la intenció del càmera que ha escollit aquest plànol-. Però el que no diu Dolça Catalunya és el territori on es troba Mas, ja que llavors tindria una explicació. I quin lloc és aquest? Madrid, la capital d'Espanya, ja que l'entrevista la dóna Mas des d'allà perquè es troba a la coronació del rei Felip VI (alies “El Preparao”). Sense aquesta informació et fas una idea errònia, que és que el President es troba a Catalunya i és en aquest territori on oneja la bandera espanyola -la qual crec que és la idea que Dolça Catalunya vol donar-te quan ho veus-.

I continuem, però ara amb un argument del tot estrambòtic. Mas s'equivoca en la dicció de la paraula anglesa “fruitful” (és a dir, fructífera) i diu “football”. Dolça Catalunya posa el crit al cel i com a bon seguidor de la roja pensa que Mas ho diu perquè pensa en la selecció espanyola -perquè després diguin que els catalans som els únics que ens mirem el maluc-. Primer de tot, als Estats Units es diferencia la paraula “football”, que vol dir futbol americà, de la paraula “soccer”, que vol dir el que tots els europeus entenem per futbol. I segon, és parlar de futbol i qualsevol seguidor de la roja pensa que estan parlant de la seva selecció, aquella que al recent Mundial de Brasil només va destacar per ser la més xiulada (degut a la humilitat dels seus seguidors, encara recordo el “Soy español, a qué quieres que te gane”).

Seguim, perquè volem cantar bingo, amb les úniques coses destacades per Dolça Catalunya del contingut informatiu de l'entrevista, la pregunta que tot periodista mai ha de fer, ja que no està ben formulada i una altra pregunta que per Dolça Catalunya ha d'aturar la independència, ja que segons ells tomba el somni separatista de Mas. No entraré a valorar, ja que dóna per un altre article, que això que per ells és el “somni separatista de Mas” ha mogut a 2 milions de catalans al carrer, però sí valoraré com construeix una edició magnífica Dolça Catalunya en la primera qüestió. La periodista li pregunta en el vídeo editat al President que “ni tan sols la meitat de la població (catalana) vol separar-se”, a la qual Artur Mas respon “és cert, però eh…” i aquí es talla la resposta. La primera cosa a evidenciar és que la pregunta ha sigut hàbilment tallada per l'editor del vídeo, ja que el que sembla una afirmació de la periodista, en l'original és una mera lectura extreta suposadament d'una enquesta. I és que en el vídeo de l'entrevista de la CNN la periodista diu abans de formular la pregunta que “ha llegit” que els catalans independentistes no arriben a la meitat. I seguidament el tall de la resposta és clarament provocatiu perquè el que vegi el vídeo pensi que Artur Mas ha donat la raó a la periodista, ja que talla justament quan el President donava la resposta argumentada. A més, ho fa en un moment en el qual està pensant la paraula -cosa que en anglès costa trobar-la, ja que no és la teva llengua habitual- i dóna la sensació que vol Dolça Catalunya, Mas no sap què respondre.

I l'últim argument, aquesta pregunta que tomba el somni separatista de Mas i de la majoria sorollosa que va sortir al carrer, que per Dolça Catalunya és silenciosa, ja que no diu res d'ells. Per què Catalunya ha de ser independent? I he de dir que aquesta última resposta l'han deixat sencera i crec saber el perquè, tot i que es fan un autogol. Artur Mas evita parlar del perquè i es focalitza en dir què votarà ell personalment com a ciutadà i quin és el compromís del President de la Generalitat de Catalunya, fer el referèndum. Per Dolça Catalunya això és la prova que el somni de Mas s'acaba, però per mi és una declaració d'intencions. Mas votarà Sí a la consulta com a ciutadà -cosa altrament inimaginable dos anys enrere-, i es compromet a posar les urnes. Aquest és el compromís que s'ha marcat, ja que altra cosa és jugar amb les possibilitats. Ell ho diu bé: “he de procurar que es faci el referèndum i que tothom es pugui expressar lliurement”. Fins i tot vosaltres que el criminalitzeu com a líder del sobiranisme (cosa que no és certa).

Però el millor són els últims segons del vídeo d'aquests “catalans sota el nacionalisme” que és evidenciar la no resposta de Mas en la pregunta de per què vol la independència (quan els hi fa un favor molt gran) i el missatge dedicat de Dolça Catalunya a tots els independentistes: Nacionalistes, prou incoherències, prou dividir. I és per això que jo dic: Dolça Catalunya, prou manipulació, votem.


Vídeo CNN original i amb subtítols (notícia Vilaweb)
              

Vídeo editat per Dolça Catalunya

Publicitat

Opinió

Minut a Minut