Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Missatge erroni

|

- Publicitat -

 Un dels arguments que més fan servir determinats polítics en relació a les conseqüències d'una possible independència de Catalunya en vers de l'Estat és el de predir el desastre total i tot una serie de «plagues» apocalíptiques, i de que produirà el desarrelament i de que es trencaran famílies. En realitat, ho fan per atemorir als poc segurs i indecisos i amagar els verdaders motius pels que no volen acceptar parlar d'una nova relació territorial adaptada a la verdadera realitat que conformen els tres o quatre definits i distints sentiments que hi ha a España junt amb el genèric, i que coincideixen en el que es denomina «regions històriques» on, per acabar-ho d'arrodonir, es compta amb llengua pròpia. Cal refrescar que aquestes són País Basc-Navarra, Galícia i Catalunya. Aquesta última, per diverses raons, i si es volgués, podria fer-se extensiva a les Illes Balears i al País Valencià. Aquestes són les que tenen prou trets singulars i diferenciadors com perquè se les hagi de discriminar de la resta.

Realment, és un argument que no s'aguanta ja que, donat el cas, el canviar el DNI no representa renunciar, renegar, distanciar-se més o menys del que la distancia i la relació marca entre les persones, que no hi te res a veure en sentir-se català per damunt de tot i d'estimar-se Catalunya, com a tal, ja sigui en un possible projecte federal dintre d'España, on molts s'hi sentirien còmodes, o independentment, com molts desitgen. Els percentatges ningú els pot saber abans de passar per unes urnes, ni la quantitat de de gent que, segons qui, els hi atorga el carnet de «mayoria silenciosa» que no vol cap mena de canvi i que, fins que s'expressin, ningú es pot apropiar de les seves sensibilitats i circumstàncies.

Publicitat

La tossuderia, el no voler entrar a parlar-ne, i arreglar-ho políticament, no fa més que, en el nostre cas, cada dia més gent que mai s'hagués posat en aquestes tessitures hagi anat virant, quasi be sense adonar-se'n, i hagi anat mutant de catalanista conformat a sobiranista latent, i de sobiranista a independentista decidit.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut