Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Només la CUP ?

|

- Publicitat -

La coalició de CDC, ERC i d'altres grups polítics independentistes, van obtenir uns resultats majoritaris però no els suficients com, per si sola, poder governar amb majoria. Això està clar. Per poder-ho fer, fins ara s'han centrat les converses amb la CUP, que comparteix la idea bàsica de l'independentisme, però que no va voler afegir-se a la coalició Junts pel SI, per diverses raons que es podrien anar analitzant però que en aquest moment només servirien per despistar el sentit de l'article.

Amb les dificultats que van sorgint, no només per la investidura del candidat de Junts pel SI -força guanyadora amb 62 escons- si no per moltes altres que es veuen, i es poden preveure, donada la ideologia de la CUP potser seria convenient preguntar-lis que prefereixen, si fer-se forts mútuament en la idea transcendental per la que han estat votats, o quedar-se al Parlament amb els seus 10 escons independentistes i forçar a baixar un esglaó la força que els necessita obrint l'objectiu fins que es pugui veure algun altre possible soci amb algun projecte potser no tan ambiciós i decidit. En aquest punt, cal recordar que sembla prou clar que més d'un 75% de la ciutadania catalana estaria per un referèndum.

Publicitat

Però, repeteixo, seria tan com baixar un esglaó pels representants de quasi be 1.700.000 votants pel grup i també pel candidat, però, davant la impossibilitat d'avançar, es podria plantejar. Tot i que s'ha de tenir clar que, si el problema és Artur Mas per la brutícia escampada, per demostrar, i els possibles lligams amb els entramats, presumptament delictius, que esquitxen a CDC, qualsevol altre que es pugui proposar com a candidat no quedarà lliure de la mateixa campanya de difamació i «acoso y derribo».

Un altre problema és on més es poden trobar les complicitats puntuals per sumar la aconsellable majoria. Una vegada descartats els partits clarament contraris a la idea troncal, i de ideologia espanyolista, o fins i tot anti-catalanista, només quedaria CSQEP. Però, aquesta coalició no està massa definida en l'aspecte identitari i està molt centrada principalment en els aspectes socials, aspectes que, en tot cas i sempre, tothom te ben presents, també Junts pel SI. El que passa és que, aquests, poden ser abordats des de casa i amb el que se sap que hi ha, o des del que ja se sap que poden aportar unes possibles reformes constitucionals amb minoria, com, per cert, també defensa el desfigurat PSC.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut