Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

S’ha acabat la autonomía

|

- Publicitat -

Si Sr.Mas, si algun català encara és autonomista, ja pot anar obrint els ulls a la realitat. Les Comunitats Autònomes mai cap govern les ha sabut gestionar -el PP ni ha volgut- ja que per fer-ho calia obrir-se molt a la realitat diversa de l'Estat i contemplar i acceptar les diferències existents.

En el cas de Catalunya, que és el que més ens ha d'importar, aquesta autonomía sempre ha estat limitada i, sobretot, poc equitativa i molt injusta atenent el que aporta i el que representa dintre de l'Estat.

Publicitat

Això ha fet que, des de l'Estatut del 2006 i el seu desenllaç final, junt a manifestacions i actituds diem que «poc afortunades», s'hagi pogut copsar com molta gent que estava conformada i no tenia cap problema en seguir com fins aleshores s'hagi anat plantejant que potser no tot era tan sòlid hi havia alguna cosa que no encaixava del tot o que grinyolava.

Uns abans i altres desprès s'han pogut donar conte de que la voluntat democràtica dels ciutadans de Catalunya no té el més mínim valor a ulls de l'Estat i, fins i tot, si aquest vot, encara que majoritari, representa allò que no està escrit ni establert i, com que te «la paella pel mànec» per «sufocar» el que considera una sublevació, i una vegada esgotats altres mètodes intimidadors, sense èxit, ha arribat al que pot ser més efectiu per aconseguir el seu objectiu. Asseure's a la taula i parlar, dialogar, negociar, perquè tothom hi perdi una mica perquè tothom hi guanyi molt ? Nooooooo !. La formula que adopta és la que, davant la incapacitat manifesta de totes les possibles que hi ha, pot afeblir l'adversari: Intervenir de forma ja absoluta els comptes de la Generalitat i tancar la caixa dels diners, encara que bona part sigui dels propis catalans -hagin votat a qui hagin votat-.

Abans dels d'ara molts d'altres ja han intentat neutralitzar, i si pot ser eliminar la Catalunya política, la que es queixa perquè està maltractada, la que qüestiona, la obstinada en existir i en governar-se, la que, fins i tot, parla diferent. Ho han provat tot i en tot han fracassat. Ara, una vegada anul·lada la voluntat política dels catalans, i castigant a tots pel que democràtica i lliurement han votat una majoria, només els queda estrangular l'única font de finançament que ens han deixat. En plena pre-campanya electoral, això demostra fins quin punt està disposat a arribar un partit per seguir en la Moncloa, encara que això sigui jugar amb els recursos econòmics de proveïdors o d'empleats públics en un territori on és políticament irrellevant.

No hi ha, ni realment mai hi ha hagut, un projecte d'estat plurinacional on tothom hi pogués caber a gust, i en la autonomia només s'hi pot sentir be qui sempre estarà en deute -i això ho saben be uns i altres-, i aquest no és el cas de Catalunya. 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut