Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

La injusticia manifesta del sistema

|

- Publicitat -

El 2014, segons dades del Ministeri d’Hisenda, Catalunya va ser la tercera comunitat autònoma en aportació de recursos a la caixa de l’Estat, desprès de Madrid i les Illes, i quan s’aplica el model de finançament autonòmic vigent passa a ser la desena en ingressos rebuts, que pot arribar a ser la catorzena si es te en compte el cost de la vida. Per cert, tot això en un rànquing on Navarra i el País Basc no hi apareixen gràcies al concert econòmic i fiscal de que gaudeixen.

Aquestes dades, oficials i de liquidació del model de finançament, certifiquen l’arbitrarietat que, mentre Catalunya en el període 2010-2013 ha perdut fins a set posicions altres comunitats amb una capacitat tributària molt per sota de la mitjana estatal han rebut més recursos per càpita que els catalans.

Publicitat

Una i altra vegada queda demostrat aquest dèficit fiscal, ja crònic, que pateix Catalunya i que no la deixa avançar com podria. Si a això s’hi afegeix l’ofec financer, l’acció centralitzadora i l’activisme de l’Estat, que percep el lideratge econòmic barceloní i català com una amenaça per a Madrid i l’Estat, es pot comprendre fàcilment per què la sang de molts catalans estigui bullint.

No és per fixar el punt de mira amb els demés, tampoc és per si és equitatiu per a tots, fins i tot tampoc és per observar que qui més aporta desprès també és qui més rep, la queixa i la denuncia és única i exclusivament pensant en Catalunya i els catalans. És molt du saber i difícil de pair que a l’hora de “donar” siguem els tercers, i a l’hora de “rebre” estem a la cua. És evident que el sistema és manifestament injust.

Més enllà de les expressions i comentaris particulars, sempre opinables i respectables, fets sense cap interès de ferir ni insultar ningú, les dades i els números canten per si sols, i no hi ha res més del que des de fonts oficials s’ha publicat que, si es vol, es pot consultar amb tota tranquil·litat i llibertat.

Sempre hi haurà qui, legitimament, ho veurà d’allò més normal… Tot depèn del punt de partida que s’utilitzi, clar. 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut