Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

Al sortir de Catalunya

|

- Publicitat -

 Tot sortint de Catalunya, en direcció sud, es quan te n'adones dels contrastos… o no tants contrastos. Desprès dels molt semblant paisatge de la terra valenciana, passes pel molt determinat de les terres castellano-manxegues, però a l’arribar a les incomptables plantacions d'oliveres d'Andalusia es quan et refàs la pregunta que ens martiritza als catalans de com repercuteix aquesta, si mes no aparent, riquesa a les arques a que totes les comunitats autònomes estan sotmeses… i més al saber que Andalusia no es dels partícips que mes hi aporten que diguem. D'acord, si que finalment i malgrat l'oliva, el vi, el turisme, el PIB es el que hi ha però crec que la formula de solidaritat fiscal per la que s’anivellen totes s'hauria d'explicar de manera més lògica i entenedora per comprendre que essent de les comunitats que menys aporta finalment tingui superàvit en la balança fiscal.

Al final resulta que uns perquè saben fer valdre i gaudir d'un heretat regim fiscal a part, uns altres perquè ja tenen el que els hi fa falta per viure i uns altres perquè no donen mes de si, a pagar pel conjunt de l'estat només hi queden tres. I no serveix comptar-hi aquí també Madrid, que és qui aporta més, perquè també es on n’hi entren més per tot un seguit de conceptes.

Publicitat

I això sense parlar de que a fora de Catalunya es poden fer mes de 1000 kms. amb el que costaria ni fer-ne 100 a Catalunya… Potser perquè aquestes son les amortitzables, atenent el trànsit que s'hi veu en unes i altres, però, si tots som igual d'espanyols ho hauria de ser per a tot, no ?.

I una altra curiositat, que s'afegeix a la que a mi particularment m'ha quedat crònica en aquest tema… Com és que per aquelles terres, no se si totes però si les suficients perquè faci mal als ulls catalans, segueixen “vives” les seves Caixes d'Estalvi i les seves Caixes Rurals, precisament en unes terres que, com es pot saber i veure, la corrupció política sembla que ha estat a l’ordre del dia.

És que aquí estaven polititzades i allí no ho estan ?. És que aquí som uns maldestres i allí son tant polits i endreçats ?… O, es més be, que allí es consideren entitats “espanyoles” i aquí convenia exterminar-les perquè senzillament formaven part d’uns sentiments no “al uso”, uns sentiments que no s’han de seduir amb propostes millors si no esborrar ?.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut