Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Ja era hora, però …

|

- Publicitat -

 D’acord… I ja era hora. Després de 5 anys d’investigació el jutge acaba de dictaminar l’encausament d’una trentena de personatges sobre la sortida a borsa de Bankia.

Sense aquesta sortida enganyosa i fraudulenta a borsa hagues pogut seguir en vida aquesta estructura nascuda de la fusió d’entitats d’estalvi en assistència assistida (sobretot Caja Madrid i Bancaixa ?.

Publicitat

Superada aquesta primera pregunta, podria seguir en vida sense el rescat amb més de 20.000 milions d’euros, oficials -perquè hi ha un informe de pèrits del B.E. que l’eleva fins a 46.000 milions-, que veurem el que es recupera però que, de moment, són a càrrec dels impostos de tots els espanyols ?.

I, ja superades aquestes dues preguntes concretes i determinants, perquè en aquest cas s’actua única i exclusivament contra determinats càrrecs i es deixa totalment al marge la marca i no s'ha procedit de la mateixa manera en els casos de les Caixes catalanes, que, si, també s’ha actuat contra determinats càrrecs seus, però a la vegada i abans i tot, també se les ha anat encerclant fins la seva fi i destrucció ?.

Queda clar que l’objectiu dels vigilants reguladors era ben diferent en aquests dos casos. Mentre es feia la vista grossa a l’hora d’autoritzar, primer la fusió, i desprès la sortida a borsa i el seu control en un lloc, els mateixos posaven normativa darrera de normativa per a les Caixes catalanes: provisió de reserves, passar-se a entitat financera i de crèdit, i, si es passaven aquestes dues traves, propiciar-ne el seu rescat per desprès deixar-les a preu de saldo perquè els grans depredadors tinguessin ben a ma la seva adquisició.

En aquest cas, si que es magnificava el que costava a tots els espanyols. En l’altre cas, sembla talment que hagi estat qüestió de fe pagar el que fos per tal de mantenir viu l’invent.

Aquesta opinió molt compartida pot enfrontar-se a la de, segurament, també molta gent que pot opinar de que un cas no te res a veure amb l’altre. De tot hi ha d’haver.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut