Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Que hi canvíin el nom

|

- Publicitat -

 

… O que les suprimeixin, directament.

Publicitat

A España mai ningú s’ha cregut i s’ha pres seriosament això de les Comunitats Autònomes. Sempre ha estat com una joguina a la que l’Estat ha deixat jugar a qui hi ha volgut jugar… i, per desdibuixar-ho quan alguna ho ha reclamat, ha obligat a jugar-hi a qui no en tenia cap gana, creant més d’un maldecap a més d’una regió. A la majoria d’aquests territoris, obligats a constituir-se en un ens “independent” mai no s’han sentit res més que espanyols, mentre que als que veritablement tenien una aspiració en veure reconeguda la seva història, cultura i personalitat pròpia esdevenint una diferència real, en tots els aspectes, dintre de l’Estat, sempre han quedat encorsetats dintre d’unes limitacions en les que mai no han pogut viure i sentir-se com el que són.

Amb la crisi econòmica en la que l’Estat està immers, i amb ell totes les seves CCAA, amb nosaltres al capdavant (és lògic perquè a més volum de moviment més perill de prendre mal) no és res més fàcil pel Gobern Central que passar el mort a les CCAA, quan elles són les que gestionen tots els camps de serveis… i de risc (com la sanitat -atenció i recerca- i l’ensenyament, principalment) abans d’analitzar les seves despeses pròpies (i que paguem tots) que, a més, representen el percentatge més elevat del dèficit estatal que la U.E. exigeix reduir i controlar.

Amb això, aconsegueix dues coses: Despistar davant d’Europa de la seva real i total responsabilitat al·ludint que els fills són uns malgastadors i ja els castigarà i, el que per a nosaltres te encara més importància, amb aquesta excusa ens escanya, ens debilita i està deixant els nostres serveis més bàsics a la seva mínima expressió, ben lluny del nivell aconseguit amb el nostre tarannà i esforç.

L’engranatge recentralitzador està engegat i, almenys a nosaltres, potser no ens quedaran forces, ni capacitats, ni medis per parar-ho abans de que la idea de l’España plurinacional, que alguns van deixar escrit en un paper “sagrat” i d’obligat compliment però que esta demostrat que per segons què no val per a res, se’n vagi a fer punyetes.

Ningú no ens ha preguntat res però haurem de pagar els plats trencats d’unes injeccions dineràries a Caixes i Bancs que no han servit per a res més que per netejar números d’aquestes entitats i perquè algú encara es permeti el luxe d’encolomar la culpa de tot als polítics, o perquè més d’un pocavergonya, abans de plegar o de que el fessin fora, s’emportés un bon feix… O perquè, ves per on, a ningú se l’hi ocurrèixi reclamar responsabilitats al B.E. per no detectar i aturar la irregularitat.

Mentre el nou Ministre d’Economia amenaça en imposar un control previ als pressupostos de les CCAA sabem que formar part de l’Estat espanyol costa a Catalunya el 40% dels seus impostos cada any. Aquests diners que no tornen es destinen a subvencionar altres CCAA o a infra-estructures que en res poden beneficiar a Catalunya, quan Catalunya ha de retallar sobre la retallada i endeutar-se fins les celles. Això ja no pot qualificar-se de solidaritat, això s’ha de dir espoli, i amb majúscules.

I més quan, electoralment, un del partits estatals a una de les Comunitats ajudada, com és Andalusia, es permet dir públicament que el seu deute està molt lluny del de Catalunya i que disposen d’un estat de benestar sense precedents. Ho sigui que estan molt millor que nosaltres.

Això desprès que uns 60 milions d’euros diaris surten de Catalunya en direcció a Espanya i no tornen i l’Estat segueix incomplint el pagament de 759 milions per un costat (inversions a Catalunya no fetes al 2008) i dels 1.450 milions per un altre (fons de competitivitat).

Jordi Pujol, el creador de la frase “Ara no toca”, ara sentència: “Si és difícil tractar amb el PP i és difícil tractar amb el PSOE, vol dir que és difícil tractar amb Espanya” i assegura que el PP es veurà obligat a donar una sortida a la nostra situació perquè sinó “també els arrossegarem a ells”. Això sembla ben evident però, en el supòsit de que això acabi passant, ens sortirà a compte o no serà res més que un pedaç que, a més, haurem d’agrair i fer bona cara perquè no s’enfadin.

Encara que expressat com una pregunta, no hi ha el signe d’interrogació perquè no crec que calgui.

Publicat a http://www.reusdirecte.cat el febrer-2012.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut