Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Per parlar diferent

|

- Publicitat -

 

Des dels Decrets de Nova Planta de Felipe V fins a les lleis dels quaranta anys de dictadura de Franco, l’estat espanyol mai ha aconseguit un dels seus objectius prioritaris que es esborrar qualsevol diversitat nacional, cultural i lingüística que no fos estrictament la castellana i imposar la uniformització. Amerats d’aquesta idea, ens han maltractat, ens han insultat, ens han espoliat… en l’únic que no han pogut és en la nostra parla. A casa nostra seguim parlant en català… I, potser això és el que més els hi cou.

Publicitat

Al 1978, a l’obrir-se el procés democràtic, els signants de la Constitución van haver d’acceptar aquesta tossuda realitat, agreuxada per un problema: Els catalans i els bascos reivindicaven el fet diferencial històric i volien l’autonomia. Llavors, en lloc d’acceptar aquesta petició carregada de raó, no se’ls hi va ocorre res més que inventar 17 comunitats. Així les del País Basc i Navarra, i sobretot Catalunya, quedaven difuminades entre totes les demés, amb el que s’ha acabat anomenant “café para todos”.

Els bascos, i els navarresos, però, van estar alerta i van aconseguir fer prevaldre els furs, que ja va mantenir Felipe V i, desprès de que Alfonso XII al 1876 els derogués parcialment, s’havien recuperat al 1936. Aconseguien, així, la vigència dels seus Drets Històrics en el seu estatut del 1979 i, a més, un amillorament al 1982.

En aquell mateix moment no van ser tan destres els representants catalans (2 dels 7 dits “padres de la Constitución”) ja que amb els seus, també, Drets Històrics per a posar damunt la taula -la Generalitat fou creada el 1359, tot i que la institució parlamentària a Catalunya té els seus fonaments en l’edat mitjana, amb les assemblees de Pau i Treva, la primera a Toluges (Rosselló) el 1027- no es va fer res més que acceptar una feble Autonomia que amb el temps ha anat de malaltia en malaltia sense poder fer-se gran perquè, a més a més, se l’ha fet servir per a transfussions cap a les altres. L’estratègia emprada segurament va ser decissiva perquè es pogués dur a terme la, per algú, tant elogiada transició, però que trenta-quatre anys desprès ja es veu com aquesta artificial organització territorial comença a trontollar per tot arreu i, el que és més greu, esta passant factura, a tothom però a nosaltres especialment perquè, sota la disfressa de Cupo de Solidaridad, ens han “volat” tants diners que han fet que, ara, hi hagi CCAA sense les nostres possibilitats i capacitats que estiguin, fins i tot, millor que la nostra.

Amb la vigilància, com a membres de l’Euro, de la C.E. i amb la campanya salvatge de re-centralització al km.0, això de les Comunitats Autònomes cau de madur i moltes ja estan tornant competències, i perque haurà servit l’invent ?… Doncs per deixar una Catalunya rica i pròspera a l’alçada d’una unificació per baix, a excepció de la Capital que ja s’en han cuidat, tots, de vestir-la adequadament per ella poder anar de gala.

I tot, potser, per no donar un bon cop de puny a la taula quan ha estat el moment. I tot, potser, per parlar diferent.

Publicat al http://reusdirecte.cat

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut