Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Tothom d’acord… menys nosaltres

|

- Publicitat -

 

Standard & Poor’s, Moody’s, Financial Times i New York Times coincideixen en que l’espoli que pateix Catalunya per part del govern espanyol la condemnen a la misèria.

Publicitat

Tots arriben a la mateixa conclusió que els més de 16.000 milions d’euros anuals que marxen i no tornen baix cap concepte són claus per a poder sortir de la crisi que patim, però a més la independència econòmica de Catalunya, i també la política, podria ser una gran oportunitat per Espanya doncs, com diuen tots aquests experts -de fora, sense les ideologies que aquí manen- Espanya sense Catalunya s’hauria d’espavilar sense el “coixí” català. Tot i que, encara els hi quedaria el balear i valencià.

La reivindicació de Catalunya pel concert econòmic ha rebut l’aval del prestigiós “Financial Times”, coincidint amb la reunió del consell de política fiscal i financera, i un dels seus columnistes assegura que el model del País Basc i que reclama Catalunya pot ser part de la solució i no del problema que viu actualment l’estat espanyol.

L’articulista defensa que les autonomies “han de gastar molt perquè els principals poders que tenen, salut i educació, costen molt i els diners que transfereix el govern central per finançar-ho no ho cobreixen”.

El País Basc recapta tots els seus impostos i transfereix una quantitat de diners pactada al govern central -com Catalunya vol fer-”

Si hi ha duplicitat de funcions en alguns governs regionals s’ha d’atribuir a la política de cafè per a tothom. Només es va tolerar complir amb les demandes nacionals dels bascos i els catalans amb un marc que va donar autonomia a totes les regions espanyoles, en volguessin o no. El model a fet que Catalunya que realment en volia, ara senti que no ha avançat ”

Això, així de clar i entenedor, ho veuen i expliquen els experts de fora. Aquí, qui més o qui menys ja comença a veure clar quin és el problema de Catalunya, però encara no hi ha manera de que tots, repeteixo, tots els nostres representants polítics ho vegin igual de clar.. Pot ser de tan translúcid que es és transparent i no és de tan fàcil visió i perdem el temps en estratègies polítiques partidistes.

La darrera qualificació, la de Moody’s, ha qualificat el deute de Catalunya de “bo porqueria”, malgrat tots els esforços que ha fet el Govern per trobar una sortida a la crisi, amb retallada sobre retallada… i més retallada, Catalunya té el pitjor deute de tot l’estat.

És insòlit, indignant, inadmissible i ara ja no ho diuen només els partidaris de la independència, sinó que ho confirmen els experts de tot el món.

Escrit al blog http://xavier.guarque.blog.cat

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut