Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Més cinema en català… i més de català

|

- Publicitat -

 

Ha costat diners. Evidentment que si !. Més en el moment actual, que hi ha que no tingui el seu preu o que automàticament que cau a les mans immediatament vingui al conscient: Això que costarà o a canvi de que serà ?.

Publicitat

L’acord amb les “majors” de cinema americanes signat recentment pel doblatge de fins a 25 pelis seves al català fa un pas endavant de la llei aprovada pel Parlament i que fins ara no tenia una traducció real i concreta.

El doblatge, per la gran majoria és primordial per anar a les sales o per asseure’s a veure una pel·lícula davant la tele. Qui tenia que dir fa un temps que avui seria el més normal sentir parlar en català al James Stewart tot i desenfundant la seva pistola. O al Harrison Ford en les seves enganxadores pel·lícules. Ara, gràcies a la nostra TV, tot això que pels adults encara ens resulta xocant, per la joventut no mereix cap mena d’atenció especial i esdevé d’allò més normal.

Encara que, el tema del cinema a les sales és diferent -més que res perquè s’ha de pagar una entrada- i dependrà de la gent que viu a Catalunya a l’hora de seleccionar la sala o la pel·lícula. Ja es ben sabut que al nostre país hi ha un bon percentatge de gent que, pel motiu que sigui, o no entén, o no te cap interès ni necessitat en conèixer la pròpia llengua d’allí on viuen i son acollits.

Qualsevol pas, encara que costi diners (A nosaltres. De quina manera si no ?), ha de ser bo per mantenir la nostra llengua, tan i tan amenaçada des de fora i també des de casa, i s’ha de contra-atacar més o menys com en el tema dels culebrots que, davant de l’allau de procedència majoritàriament sud-americana, de gran acceptació, és van produint els nostres propis, que han esdevingut també de gran acceptació.

L’esforç és positiu, malgrat que millor seria la V.O. subtitulada –si es tingués el coneixement general, i per un millor aprenentatge, d’altres llengües- i potenciar el propi cinema en català.

En fi, això i tot el que sigui en favor del català ha de ser benvingut perquè, si no la cuidem els que ens l’estimem… Qui ho farà ?. Els que la menyspreen ? Els que la volen mantenir subordinada a una altra, amagant-ho baix una traïdora cooficialitat ? Els que, ni a casa la tenen com a la pròpia ?.

Escrit pel blog http://www.xavier.guarque.blog.cat/ el setembre-2011. 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut