Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Així… en tot

|

- Publicitat -

 

Espanya ja ha deixat de ser el nostre mercat principal. Segons el registre d’exportacions catalanes publicat per la conselleria d’Economia, el 2011, les exportacions a l’estranger van suposar un 52,9% del total de les que es van realitzar, mentre que les vendes a Espanya només van representar un 47,1%, i la tendència indica que seguiran baixant els propers anys. La concepció econòmica de les relacions entre Catalunya i Espanya ha canviat i el mercat espanyol on les empreses catalanes han venut tradicionalment comença a desdibuixar-se. En els motius, s’hi podrien trobar tant els efectes de la imposada globalització mundial com les pròpies raons estratègiques de defensa i protecció davant maniobres hostils, que han esperonat la cerca de nous mercats per evitar boicots a productes per la seva procedència, i en previsió de què, un cop s’acaba el boicot l’animositat a la seva procedència es pot mantenir, fet que pot esdevenir un boicot permanent al productor afectat.

Publicitat

De fet, la tendència ja va començar el 2008, quan les dades pràcticament es van igualar, 50,2% a Espanya i 49,8% al món. El 2009 es van pràcticament mantenir però, al 2010, a Espanya va ser del 49,9% i al món ja del 50,1%.

Pel que fa aquest any, l’evolució de les exportacions continua en aquest sentit i fins el mes d’abril, les exportacions s’han incrementat en un 8,1% al món i un 2,2% a Espanya.

L’argument utilitzat per a justificar l’espoli fiscal a que sotmet Espanya a Catalunya de que Catalunya paga molt a Espanya, però a canvi aquesta consumeix els seus productes, ara ja no es pot fer servir perquè ja no és veritat, i ara ja es queda sense cap mena de justificació el dèficit fiscal del 8% del PIB que pateix Catalunya perquè el que alguns feien servir per a justificar-se ja no hi és.

Per altre banda, el mercat tradicional espanyol està col·lapsat i l’augment en l’exportació era ja una obligació per alguns sectors, en els que Catalunya és lider.

El mateix informe indica què, el 2011, les exportacions de bens i serveis a Catalunya van créixer un 7,5%, per sobre de la mitja a determinada pel FMI, que era del 5,8%, gràcies, en bona part, a la reorientació de les seves exportacions cap a mercats fora de la U.E.

Com ha dit l’economista Ramon Tremosa, “la creixent internacionalització de l’economia catalana la fa menys captiva d’Espanya”.

En esport, la millor defensa és un bon atac què dona la possibilitat de guanyar, mentre que amb una excel·lent defensa el màxim que s’aconsegueix és no perdre. Sembla ser que, en les vendes i les exportacions catalanes s’ha utilitzat aquesta fórmula cercant la compensació a l’animadversió què, per motius polítics, han instal·lat a la resta de l’Estat als productes catalans.

Publicat al http://www.reusdigital.cat/

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut