Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

El Franquisme segueix viu al teu voltant

|

- Publicitat -

Ja fa cinc anys que l’ajuntament de Barcelona va ser pioner en elaborar un inventari de la simbologia franquista a la capital catalana. Avui, el Memorial Democràtic de la Generalitat ha estat l’encarregat de cercar simbologia feixista a 185 municipis del nostre territori i ha conclòs senyalant 7.700 símbols franquistes, el 93 per cent són plaques d’habitatges.

El Memorial Democràtic preveu ampliar la cerca a més municipis sense pretendre fer venjança de res, sinó pedagogia democràtica, tant necessària per a normalitzar un país tant estrany i alienat com el nostre.

Publicitat

Els catalans del sXXI convivim encara amb més de set mil símbols franquistes que ens recorden dia rere dia la derrota de la llibertat, l’opressió i la repressió al lliure pensament. Són impactes visuals que recorden un dolorós passat ple de misèries i odi.

Com encara és possible que algú toleri viure en un bloc de pisos amb simbologia feixista al seu portal? Com pot ser que la gent accepti assistir a places on encara hi ha àligues imperials i altres símbols d’una dictadura?

La Generalitat vol identificar els símbols franquistes i encarregar informes a experts per a que determinin els criteris generals i les recomanacions d’actuació per a retirar les petites evidències del passat feixista. Aquesta iniciativa està bé però té un rerefons trist i decebedor, ja que tota aquesta simbologia hauria de ser cremada o arxivada en algun museu finançat pels amants o fills del franquisme.

Aquesta vegada el problema de la Generalitat no són els diners que calen per enretirar les plaques feixistes, el problema és la poca vergonya i la falta de dignitat d’alguns ciutadans que es permeten conviure envoltats de la simbologia de l’odi.

Lluís Feliu i Roé 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut