Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Fem el grec

|

- Publicitat -

Ara ja sabem que les fitxes de dòmino han anat caient fins que els funcionaris grecs, que passaven per allà, han estat humiliats per la vella Europa a pagar un preu inesperat i altíssim per la ineptitud d’aquells que controlen això que en diuen els mercats financers. Jo també estaria emprenyat. No hi ha manera que els economistes, sobretot els premis Nobel, es posin d’acord, ja no dic amb les mesures que s’han de prendre, sinó amb el diagnòstic del problema però tots apunten cap a la mateixa ombrívola solució. Els governs han de reduir despeses. S’han d’aprimar. El dèficit ens porta a l’infern. Un eufemisme que posa directament els funcionaris i altres ens (com veurem més endavant), no els grecs sinó els de tot arreu, en la diana.

Les fitxes continuaran caient. Mentre les grans patums es barallen elegantment per l’aplicació o no de les teories intervencionistes de Keynes, l’Estat Espanyol espera aquests dies amb horror a la borsa que arribi una onada que s’ho emporti tot abans que Zapatero ens hagi de fer un grec a tots. La seva imatge d’ahir al costat de Rajoy –això sí que és terror financer– és el primer pas cap a la involució del migrat estat del benestar que hi ha per aquests verals. Malauradament els treballadors públics, que seran els primers de rebre, no són només aquells ineptes buròcrates que tots ens hem trobat alguna vegada a una finestreta. Són les persones que eduquen els nostres fills, que han de curar-nos quan la vida ens penja d’un fil, que apaguen els focs, que atrapen els lladres… Putegem-los, putegem-los, doncs, que el món s’acaba.

Publicitat

A Espanya, com insinuava abans, hi ha un altre rum rum que també haurà d’entomar el govern central i que ens afecta directament. Som un país petit però tenim el rècord del món d’institucions per metre quadrat: la Generalitat –amb les corresponents delegacions territorials–, el govern espanyol –amb les corresponents delegacions provincials–, les quatre Diputacions, els consells comarcals, els ajuntaments i encara en volem i tenim dret a més, les reclamades vegueries. Per acabar-ho d’adobar fa temps que tenim un govern amb tres partits polítics, cosa que multiplica, ni que sigui per l’efecte contagi, els càrrecs a cada conselleria ja que tothom hi vol posar la seva gent.

La meva predicció és que s’aprofitarà la crisi econòmica i els futures mesures impopulars que s’hauran de prendre perquè des de Madrid es torni a carregar fort contra l’estat de les autonomies i qualsevol despesa que faci el govern català serà considerada supèrflua. Ens haurem d’agafar fort perquè tot i que ningú ens ha d’explicar res sobre la solidaritat fiscal ens sentirem a dir de tot.

Però això, en certa manera, és com el futbol. Si el Barça no vol pagar més el contracte d’Ibrahimovic li haurà de donar la baixa. Si els espanyols creuen que paguen un preu massa alt per la nostra existència ja saben què han de fer. Donar-nos la baixa.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut