Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

A dos mesos i quatre dies del 9-N encara ens esteu marejant, Sra. Ortega?

|

- Publicitat -

Sempre diem que els nostres polítics estan marejant la perdiu, per què no sapiguem cap on anem. Com la perdiu, ja està prou marejada des de què parlem de sobirania, independència, consulta i dret a decidir, ara, els nostres pares de la pàtria ens volen marejar fins no saber on som.
Als meus dos últims articles parlava de “bocamolls”. En aquest per no tornar a parlar-ne, parlaré de voltors de mals averanys que només es rabegen i gaudeixen, malmetent tot allò que està mig embastat perquè no arribi a bon port.

Des de fa temps estic dient, que el nostre President hauria de desempallegar-se del Sr. Duran Lleida. Però caram, amb la Sra. Ortega! De la vicepresidenta, no demano que se’n desempallegui, Sr. Mas, demano que la faci fora del govern de la Generalitat.
Ara és blanc, ara és negre; ara dic sí, ara dic no; ara és legal, ara no ho és; ara farem la consulta el 9-N, ara la podem fer més tard; ara faré saber tota la logística del 9-N, ara potser no caldrà, ja que no és segur que votem, etc.
Com la Sra. Ortega no pot deixar de marejar-nos a tos plegats, ara declara que el Govern de la Generalitat haurà d’acatar la sentència del TC, i si aquesta és negativa, no podrà fer-se la consulta.
Sra. Ortega, si des del primer aborigen d’Austràlia a l’últim esquimal d’Alaska, saben quina serà la sentència del TC espanyol, perquè diu aquestes “collonades”?

Publicitat

No sap la Sra. Ortega, que si les lleis són injustes, són per a no complir ni acatar-les? ¿En tota la història de la humanitat, per aconseguir qualsevol fita, ha sigut necessari i obligatori complir les lleis que hi havien dictades en aquell moment? No!
¿El Govern de Catalunya ha de complir, per l’article 29, tot el que manen els governants i tribunals del govern central, mentre ells tenen unes bones penques, per saltar-se totes les lleis que vulguin? No!
Però, en quin temps viu Sra. Ortega?

Hem de recordar a la vicepresidenta del Govern català, que la Declaració dels Drets de l’Home i del Ciutadà del 1789 – un dels documents importants de la Revolució Francesa – excloïa les dones, doncs només reconeixia la ciutadania als homes. Això va indignar les dones d’aquella època, i van lluitar contra les lleis que prohibien la ciutadania igualitària amb els homes
¿Creu la Sra. Ortega, que si les dones s’haguessin conformat sense lluitar, contra les lleis establertes del moment, haurien aconseguit que es dictés i aprovés la “Declaració dels Drets de la Dona”, on es reconeixia els mateixos drets de ciutadania que els homes?
El mateix podem dir del dret a vot per a les dones. ¿No hi havia unes lleis que prohibien votar a les dones, i es va aconseguir tot el contrari, lluitant contra les lleis o canviant-les?
Preguntaria a la Sra. Ortega: ¿en molts moments de la història s’han acatat el que deien les lleis i estava escrit a les constitucions, que segons vostè i molta gent de la mateixa corda no es poden tocar i s’han d’obeir a ulls clucs? No!

També hem de fer memòria a la vicepresidenta del nostre Govern, que el desembre del 1948 a París, es va aprovar la Declaració Universal dels Drets Humans, on a l’article 15 diu:
 1-Tota persona té dret a una nacionalitat.
 2-Ningú no serà privat arbitràriament de la seva nacionalitat, NI DEL DRET DE CANVIAR DE NACIONALITAT.

Aquestes dues declaracions, la del 1789 i 1948, a favor dels ciutadans del món, són molt anteriors a la Constitució espanyola i al TC d’Espanya. Per a un servidor, davant d’aquestes declaracions universals, la Constitució i el TC no té cap poder, i no cal acatar el que diu una i obeir el que dicta l’altre.
¿O és que només s’han d’obeir les lleis espanyoles i fer oïdes sordes al que diuen les universals que són per a tothom?

Sort que en tota la història de la humanitat, hi ha hagut persones que s’han saltat lleis i constitucions per a millorar el món. Persones que han sofert tortura i han sigut eliminades, per persones inamovibles i conservadores, com la Sra. Ortega. Gràcies a totes aquestes persones el món està molt millor, malgrat el camí que encara cal recórrer per aconseguir una igualtat per a tothom, i no per a uns 'pocs.

Moltes vegades m’agrada acabar els meus articles amb alguna frase de gent important. Recordaré a la vicepresidenta aquesta de Leonardo da Vinci:
“Si no es pot el que es vol, cal voler el que es pot”

Publicitat

Opinió

Minut a Minut