Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

DEMOCRÀCIA, LLEI i OBEDIÈNCIA

|

- Publicitat -
Acceptant amb total convicció que la democràcia és: el govern en què el poble exerceix la sobirania; acceptant que si tinguéssim un govern central com cal, i no un govern central que dia sí dia també practica “la llei de l'embut: l'estret per a tu, l'ample per a mi”, i acceptant que Mahatma Gandhi ho tenia clar en dir aquestes sàvies paraules: “Quant algú comprèn que obeir lleis injustes és contrari a la seva dignitat d'home, cap tirania pot dominar-lo”, aquest article no hagués vist la llum; però com els polítics que tenim “en lloc de donar llum, donen fum” i no practiquen una democràcia veritable, ans el contrari fan servir una llei de l'embut que fa feredat i no admeten que el poble, com deia Gandhi, pugui desobeir lleis injustes, he decidit publicar-lo.
 
Bon començament del mandat del nou govern de Rajoy! No erraria pas massa si digués que la detenció de l'alcaldessa de Berga estava pensada premeditadament, per fer-la coincidir l'endemà de nomenar el nou govern estatal i que el TC donés “carta blanca” al govern central per poder detenir, inhabilitar o tocar allò que no sona a qualsevol polític que no faci cas de les ordres donades per un govern central faltat de tota democràcia. Una democràcia mal entesa que solament per penjar una bandera en un balcó de l'ajuntament o posar unes urnes perquè la gent voti, pot comportar denúncies i citacions al jutjat amb l'agreujant que pots arribar a ser jutjat i condemnat a pagar multes, ser inhabilitat del càrrec i amb possibilitat d'anar a la presó. Per molt que presumeixin de demòcrates demostren no tenir clar que vol dir la paraula democràcia; és com si jo presumís d'entendre de física quàntica, de la qual no en tinc ni la més remota idea.
A més, preparem-nos per la malastrugança que ens pot arribar, amb el poder que el president espanyol ha donat a la vicepresidenta Soraya, dona plena de presumpció i fatxenderia.
 
Per no despenjar una bandera estelada (que no deixa d'ésser un tros de roba) i no presentar-se per a donar explicacions el perquè ha fet l'orni a dues citacions del jutjat, és motiu per treure del llit l'alcaldessa de Berga, a les set del matí?
He escoltat comentaris de què no fou una detenció; només era un protocol (avui dia tot són protocols) que s'ha de seguir perquè la persona obligada a comparèixer al jutjat doni raó de la seva desobediència. Trobo que és una rucada i una collonada aplicar protocols i altres galindaines per no despenjar una bandera.
A quants dels militants i càrrecs electes del PP i altres partits (també incloc els de Catalunya) implicats en la corrupció i en coses molt més importants que despenjar una bandera, han aplicat el mateix criteri? Perquè els nostres polítics catalans -segons el govern central- són una colla de desobedients que han de donar explicacions per tot, i d'altres poden no fer cas de l'obediència sense cap problema? Altrament, les senyories del govern central i del TC encara no han comprès que tal com entenen el nostre procés cap a la independència, les nostres desobediències seran el nostre pa de cada dia.
I ara, nomenant la fatxendera Soraya perquè ens vigili, no vindran de matinada a buscar-nos les pessigolles, sinó a totes hores. De matinada, a la tarda i a qualsevol hora del dia, que per això som uns subordinats i ens poden donar per la dreta, per l'esquerra, pel davant i pel darrere.
Sabem que els homes són amants de dictar lleis en tot i per tot, i que segons el seu parer s'han d'obeir a ulls clucs. Això és el que ens volen fer creure i fer-nos entrar al cap els polítics del govern central i alguns de casa nostra, però jo escric amb tota la meva força i convicció que moltes lleis són injustes i no tenim per què complir-les ni obeir-les si com deia Gandhi, són contràries a la nostra dignitat.
 
A veure si reaccionem! Amb aquest fet de Berga, el que haurien de fer tots els ajuntaments per a la independència, ser coherents i despenjar la bandera espanyola i deixar només l'estelada i la municipal de cada població, com va fer l'ajuntament de Sabadell (encara que després diuen que van tornar a penjar-la). A veure si no fem el passerell amb actes de cara a la galeria (com aquest de Sabadell) sinó amb actes de veritat, coherents amb totes les seves conseqüències, i actuant d'aquesta manera ja veurem si els jutges són capaços d'anar a despertar tots els alcaldes de bon matí per parlar de banderes mal penjades. Ara bé, dubto que això de treure “l'estanquera” de molts ajuntaments catalans sigui possible davant l'exemple de l''ajuntament del cap i casal de Catalunya, Barcelona, on van proposar fer-ho però va sortir el “sòmines” del Asens dient que no ho farien perquè no volien entrar en una guerra de banderes. Sempre igual! Els altres poden fer el que vulguin i nosaltres a obeir com xais mansuets. Ells poden organitzar qualsevol guerra per una xiulada o una bandera, protestant, manant, condemnant i sancionant, però nosaltres -que no podem protestar, manar, condemnar ni sancionar, segons els “sòmines” Asens i els seus “amiguets” amb la Colau al davant, no podem entrar en cap guerra ja que el govern central i de rebot el TC es podrien ofendre.
 
Són tots uns caragirats! No havíem quedat que s'ha de desobeir al govern central i al TC? Doncs fem-ho començant per petites coses, que més endavant ja vindran les importants. ¿No entenen els nostres polítics que amb la política que hagut fins ara per part del govern central envers Catalunya, i la que vindrà (que serà més ferotge) haurem de desobeir contínuament i deixar d'escoltar cants de sirena com hem fet a través dels segles?
Acabo d'escriure més amunt, que els governants de l'Estat no han comprès ni entenen el nostre anhel d'arribar a la independència, però molts d'aquí fent “la puta i la ramoneta” sembla que tampoc ho volen entendre.
He llegit que per a protestar de la detenció (o si ho voleu -per als més puritans – de la invitació per anar al jutjat) de l'alcaldessa de Berga, quatre eurodiputats catalans (Terricabras, Maragall, Tremosa i Urtasun) preguntaran a la Comunitat Europea que en pensa i si creu que a l'estat espanyol el poder judicial és independent.
Els eurodiputats adreçaran una pregunta escrita a la CE per denunciar que l'alcaldessa ha estat detinguda i portada a declarar per negar-se a retirar una estelada de l'Ajuntament de Berga. També preguntaran a la CE què opina de la detenció de Montse Venturós i si creuen que el sistema judicial espanyol compleix amb la independència judicial que es requereix des de la Carta de Drets Fonamentals de la UE.
Santa innocència!
 
La resposta la saben els quatre eurodiputats catalans i tots nosaltres. La Unió Europea no es mullarà i sortirà amb la cantarella de sempre: “això és un assumpte intern d'Espanya, i la Unió Europea no sap ni opina, no volent manifassejar-se en afers interns d'altri”
Una altra cosa seria si hi haguessin diners pel mig, ja que llavors sí que tot serien advertències i amenaces, en cas de no complir el que mana la UE. Si no hi ha diners, el parlament europeu es passen les lleis i la Carta de Drets Fonamentals per defensar les injustícies que es poden cometre a qualsevol membre de la UE, per l'Arc de Triomf i tal dia farà un any. El que demostra que els primers que haurien de complir i obeir les lleis que han redactat ells mateixos, moltes vegades no ho fan i les ignoren per a la seva conveniència.
Molts articles de la Constitució Espanyola, articles de la Declaració dels Drets Humans, articles dels estatuts dels partits, articles de la Carta dels Drets Fonamentals de la UE, lleis escrites a tort i a dret (moltes per no obeir) són escrites i signades sobre paper, però moltes vegades acaba essent un paper mullat.
 
En què pensaria el primer que va sentenciar: “feta la llei, feta la trampa”. Doncs això… Obeir per obeir, no! Quan les lleis són injustes (sense fer trampa en la seva interpretació) s'han de desobeir sempre!
 
Jaume Meneses
Publicitat

Opinió

Minut a Minut