Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

La petita pàtria

|

- Publicitat -

No puc no escombrar cap a casa. Avui no, tot i que el diari més vell que Matusalem  d’aquest sant país decideixi -només 130 anys després!- enraonar en català; ara, però, falta que pensi, també, en català, i ja tindríem l’allioli lligat en comptes de negat, per variar. A més, tampoc sé no mirar-me el melic, encara que les morts de l’11-S hagin pogut ser ungides d’heroïcitat -segons els EEUU- per l’assassinat premeditat d’Osama Bin Laden: Obama, en efecte, ja ha guanyat les eleccions del 2012 i Al-Qaeda s’ha quedat sense el factòtum, malgrat haver generat franquícies, subdivisions integristes, que agafaran aquesta marca de prestigi (sic) i procuraran expandir la jihad arreu del món mentre estimulen el fet de recuperar els antics califats perduts.

Decidit, parlaré dels meus. A Arenys de Mar anem a tocar ratlla (baixar per la riera fins a estar al mateix nivell entre el terra i el mar: l’horitzó), com a set-ciències dormim amb les ulleres posades i els dijous parlem en castellà, atès que els dijous era el dia en què -com amos de les cases- donàvem festa a les minyones; quines excentricitats, tot plegat. La ironia és per les persones intel·ligents i l’amargor per aquelles que no han acceptat les seves pròpies limitacions. A còpia d’esmenar l’error, ben pocs han sabut superar el dilema hamletià. Estem aferrats com una paparra a la recerca de la identitat del que som i farem. Formo part d’una generació desperta, que, quan surt del forn de pa, no fa cara de pa tou. Parlo de jovent intransigent: personetes que entrem a la divisió dels adults i volem assumir responsabilitats perquè sabem que tan sols es fan concessions en aquelles coses que no són objecte de discussió a fi d’arribar a un acord. 

Publicitat

Blaise Pascal és entre els més fervorosos: ‘Si no actues com penses, acabaràs pensant com actues’. A molts ens agradaria votar-nos els uns als altres: premiar els qui marquen la diferència en l’u per u i tatxar aquells que no saben on s’han posat. Això no obstant, ha de quedar clar que no hi ha ningú que gosi posar en dubte la fidelitat de pertinença a la vila; només faltaria. Els macips han representat la clau de volta: han estat les llistes obertes que no tenim. Tothom s’ha bolcat perquè hàgim estat proclamats -des del programa Mans de Catalunya Ràdio- com el Petit Tresor dels Països Catalans!

Tradicionalment, els macips, com els catalans, han romàs subjugats a la seva morfologia: ser esclaus del propi aprenentatge. Finalment, després que uns quants joves s’haguessin conjurat a no romandre al servei d’altri, s’han encarregat de fer alguna cosa rellevant: posar-se la població a la butxaca perquè han insuflat amor entre els seus semblants. Es tracta de l’amor propi que la política municipal no sap arrambar entre les parets del consistori. 

Aquest #22M, per tant, els municipis de la nació seguiran sumant voluntats per la secessió, pel divorci entre dos que, per poder-se estimar, necessiten separar-se. Paral·lelament, tanmateix, regaran el sotabosc: es cosiran les vestidures esquinçades. Pot titllar-se de paradoxal, però la llibertat de Catalunya i els seus pobles són la mateixa lluita. En aquest sentit, els arenyencs no som menys i ja tenim l’etiqueta: #22Mareny, en honor al ‘Mareny’ de Ferran de Pol; i hem fet descansar la ‘Sinera’ de Salvador Espriu i deixat de banda la ‘Rialda’ de Fèlix Cucurull. I no debades, el valor cívic ens fa arrelar d’allà on som i ens en sentim orgullosos: la petita pàtria.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut