Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Paraula d’ebrenc: Ascó, emergència nacional

|

- Publicitat -

Avui diumenge manifestació a Ascó. Fa pocs dies, en referència a Ascó, penjava al Feisbuc: “Recordeu l’esperit de l’Ebre? Quan les Terres de l’Ebre erem un sol cos i tots erem parents per part de riu?”

Amb el transvasament (PP+CiU) va crear-se un moviment com mai vist que es va empeltar en tots i cadascun dels esperits dels ebrencs i ebrenques. Saltant després a escala nacional, donant-nos a conèixer al país, per fer entendre que el problema d’un dels seus territoris era un problema de tot el país, Catalunya. Després plantant cara a l’estat espanyol i a nivell internacional, ja sigui manifestant-nos a València, Madrid o Brusel·les.

Publicitat

Des de la primera manifestació a Tortosa amb 10.000 manifestants fins la de Barcelona amb 700mil. I finalment Catalunya va guanyar, tombant-se la Generalitat convergent, condicionant el canvi polític a l’estat espanyol i, sobretot, derogant-se el transvasament. Si volem, la societat civil prenem la paraula i canviem el rumb del país. Si volem, podem! Per principis, justícia i per dignitat.

Ara passa el mateix amb Ascó. L’objectiu: instal·lar el cementiri de residus radioactius nuclears de tot l’estat espanyol, prometent l’arribada de Mister Marshal. També s’havia de descontaminar de residus el pantà i porta 2 anys parat o s’havia de compensar per les continues fuites radioactives i no ha arribat mai ni un euro. La paraula d’España, com sempre respecte Catalunya, no te cap valor. Només aquest municipi, Ascó, des de la primera instal·lació nuclear, ha perdut un 25% de població. Per suposat, CiU i PSC jugant a perillosos equilibris ambigus.El més escandalós, és que sempre hem de donar alguna cosa per rebre alguna inversió a canvi, com “putes”, en perdó.

I el que no te preu és l’afectació a la salut pública de totes les Terres de l’Ebre, sigui per Vandellós sigui per Ascó, amb massa casos de malalties com les cancerígenes. Fa anys que està prohibit banyar-se als canals i hi ha municipis que utilitzen l’Ebre com a aigua de boca. També Tarragona amb el transvasament del CAT.

Sigui com sigui, de nou la societat civil podem tornar a prendre la paraula: A Catalunya volem solucions i no més problemes. El país ja ha complert i massa amb la producció energètica espanyola (i merda, de nou en perdó) i, les Terres de l’Ebre, amb escreix. Com deia un veí d’Ascó: si tan important és, que s’ho fotin a Madrid al mig de la Castellana.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut