Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Ningú no ha plantejat limitar l’accés dels fotògrafs al saló de sessions

|

- Publicitat -

Això diu, entre altres coses, el President del Parlament de Catalunya, Sr. Ernest Benach, a la “Declaració conjunta del president, la mesa i la junta de portaveus sobre les fotografies d’SMS enviats per diputats”. Francament, només faltaria!

De debó calia aquesta declaració conjunta? Era necessari també encarregar un informe (encara un altre informe) als serveis jurídics de la cambra? I convocar el degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Sr. Josep Carles Rius, perquè “transmetés la necessitat de reflexionar a fons sobre els límits del dret a la informació i la defensa del dret a la privacitat i la confidencialitat”? Què, immersos -per no dir ofegats- en l’era digital com estem, encara no hi havien reflexionat? Doncs van tard!

Publicitat

Tinc la sensació que alguns polítics d’aquest país es pensen que són d’una pasta especial, diferent i millor que la resta de catalans. Tots estem fitxats, numerats, fiscalitzats, vigilats. Ens graven càmares de bancs, de comerços, d’aeroports, de comissaries, etc. Calent o sense caler, volent o sense voler. Seguint el dictat de les lleis que ells mateixos han aprovat en representació nostra. Tots estem exposats a l’ús i abús d’aquesta informació. L’increment de la seguretat és, sovint, l’excusa esgrimida per l’intervencionisme i la pèrdua de llibertat i privacitat.

Ah, però és que aquest cop els afectats són diputats del Parlament. Ja, i? A tots ens emprenya que ens llegeixin el nostre diari per sobre l’espatlla en un vagó de metro. És de poca educació i, com diu la declaració conjunta, “reprobable”.

També es queixen que les fotografies dels SMS han distorsionat la importància del debat de política general. Però quina importància volen que li donem els votants si els votats, que s’hi estan guanyant les garrofes, mentre es suposa que treballen passen l’estona enviant-se missatges privats que no tenen res a veure amb el debat?

Que cada punt els periodistes enxampin polítics parlant a deshora amb els micros oberts (“manda huevos!”) pot tenir diferents lectures: o bé els periodistes són llestos com a fures i estan a la que salta; o bé els parlamentaris no tenen el nivell d’alerta que convé; o bé relaxar-se i baixar la guàrdia és més fàcil que no sembla. I si no que li diguin a l’expresident George Bush jr. que fins i tot demanava per anar al lavabo. Ell però amb nota manuscrita; els nostres, això sí que ho tenen, estan més tecnificats.

Meritxell Algueró i Mauri
Tortosa (Terres de l’Ebre)

Publicitat

Opinió

Minut a Minut